Wicket Gaming – resan har bara börjat för nästa svenska gamingsuccé

Wicket Gaming noterades i somras med en tydlig ambition: att skapa ett av världens mest populära cricketmanagerspel. Sedan noteringen har bolaget aviserat ett förvärv och aktiekursen har mer än fördubblats. Trots det anser bolagets vd Eric de Basso att utvecklingen bara är i sin linda. Och det tror också analyshuset Stockpicker.

– Vi ska fortsätta att växa både organiskt och genom förvärv. Vi har ambitionen att vara med i hela värdekedjan. Inom kort kommer vi att lansera vårt första egna spel, Cricket Manager, som vi har stora förväntningar på, säger Wicket Gamings vd Eric de Basso.

Cricket är en världsidrott

Att det blev cricket kanske framstår lite udda för ett svenskt företag, men för Eric de Basso är valet väl genomtänkt. Cricket är en världsidrott och intresset är mycket stort i många av världens mest folkrika länder såsom Indien, Pakistan, Bangladesh, Storbritannien m fl. Den adresserbara marknaden består av uppskattningsvis 2,5 miljarder människor.

– Målet är att skapa ett av världens mest populära cricketmanagerspel för mobila enheter och att även använda den tekniska plattformen för att bredda spelportföljen till att innefatta andra sportmanagerspel, säger Eric de Basso.

Nu är marknaden mogen

För bara några år sedan fanns det knappt 4G på de marknader som Wicket Gaming primärt adresserar, vilket gjorde det svårt att lansera mobila managerspel. Sedan dess har det hänt mycket. Eric de Basso menar att det är först nu som marknaden är mogen för manager spel.

– Det finns förvisso några enklare cricketspel på marknaden, men inget riktigt managerspel med djup. Det gör att vi i princip blir ensamma inom vårt segment på de stora marknaderna, säger han.

De stora kostnaderna är tagna

Wicket Gaming har de stora utvecklingskostnaderna bakom sig. Att ta fram nya managerspel, som baseras på bolagets befintliga managerplattform, blir mycket billigare och går mycket snabbare än att börja från grunden.

– Skalbarheten i det vi gjort är enorm. Det har tagit oss 2,5 år att ta fram plattformen för Cricket Manager. Att ta fram ett nytt managerspel inom en ny sport tar nu cirka 6-8 månader, vilket naturligtvis gör att kostnaderna för det blir väsentligt lägre, säger han.

Något som skiljer sig från andra manager spel är att Wicket Gaming kommer att koppla fantasy betting till sin plattform. De som spelar Cricket Manager kommer därmed enkelt att kunna spela på Cricket, en funktionalitet som även kommer att vara tillgänglig i bolagets kommande spel.

Flera intäktsströmmar

Att ladda ner Cricket Manager kommer att vara gratis. Bolagets intjäning kommer från köp som görs i spelen eller från reklam. Genom att köpa tilläggstjänster kan man utveckla sina spelare snabbare och därmed bli en bättre manager.

– I Cricket Manager kommer våra intäkter primärt från tre håll. De som aktivt köper något, reklam eller fantasy betting, säger de Basso.

Verksamma inom hela värdekedjan

I syfte att vara verksamma inom hela värdekedjan meddelade Wicket Gaming att de signerat en avsiktsförklaring med den tyska koncernen Wegesrand om att förvärva samtliga aktier i Wegesrand med dotterbolag för en total köpeskilling om cirka 4 miljoner euro.

Wegesrand är en koncern inom spel, media och digital utbildning och förväntas omsätta närmare 25 miljoner kronor i år och kommer att tillföra Wicket Gaming en rad nya spel och titlar som successivt kommer att lanseras under 2022.

Läs mer om förvärvet har!

– Köpet av Wegersand är ett viktigt steg i vår strävan att bli en stor koncern med verksamhet inom Games, iGaming, Media och Education. Vi har som ambition att nå 1 miljard i börsvärde vid slutet av 2022. För att nå dit kommer det att krävas fler förvärv, som passar in i vår verksamhet samt att utrullningen av våra titlar följer plan, avslutar Eric De Basso.

Läs Stockpickers analys av Wicket Gaming här!