“Med våra fundamentala analyser bakom oss är vi komfortabla att ta den risk som vi ska ta”, säger Henrik Söderberg, som förvaltar fonden C Worldwide Sweden Small Cap.

Publicerad 2 maj 2017

”Vi kavlar upp ärmarna och gör analyserna själva”

Letar tillväxtcase bland småbolag
Att förvalta en småbolagsfond ställer helt andra krav jämfört med att förvalta storbolagsfonder. Samtidigt är det bland de mindre bolagen som de största vinnarna återfinns. Möt förvaltaren vars uppgift är att vaska fram guldkornen.

– Varje år dyker det upp nya mindre bolag som går fantastiskt bra. Det är vår uppgift att hitta just de bolagen.  
Det säger Henrik Söderberg, som tillsammans med två kollegor förvaltar fonden C Worldwide Sweden Small Cap. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i mindre och medelstora svenska bolag. 
– Det finns färre analytiker per bolag när det gäller mindre och medelstora bolag. I vissa fall finns det inga analytiker alls. Då får vi kavla upp ärmarna och göra jobbet själva, säger Söderberg.
– Det är fundamental långsiktig analys som är grunden i alla våra investeringar. Vi försöker alltid hitta någon unik komponent som sticker ut. Därför investerar vi nästan aldrig i ett bolag utan att först ha varit och tittat på verksamheten och träffat ledningen och andra intressenter, säger Söderberg, som berättar om en av fondens senaste investeringar.
Investerar i cykelhjälmar
Det handlar om bolaget Mips – ett företag som utvecklar en speciell teknologi för skyddshjälmar, främst cykel- och skidhjälmar. 
– I det här fallet tog jag hjälp av min förvaltarkollega som är läkare i botten. Vi åkte ut till företagets testlabb där hjälmteknologin testades. 
– Deras patenterade teknologi att motverka rotationsskador på hjärnan imponerade, berättar Söderberg, som menar att bolaget har mycket goda förutsättningar att uppvisa en höglönsam tillväxt.
Ett annat bolag som teamet investerat i är ljudboksföretaget Storytel. Tekniken kan jämföras med Netflix, fast här handlar det alltså om böcker. 
– Ljudböcker är en växande marknad. Och precis som för Mips så har Storytel förutsättningen att med ny teknik ta marknadsandelar. Det är ofta just den typen av bolag vi letar efter, säger han.
Investeringsfilosofi borgar för framgång
Historisk data över fondens utveckling visar att förvaltarteamet har varit framgångsrikt. Sedan starten 2010 ligger den genomsnittliga avkastningen för C Worldwide Sweden Small på 20 procent per år, vilket är 4 procentenheter över jämförelseindex (Carnegie Small Cap Net Return Sweden Index). Hittills i år (till mars 2017) ligger avkastningen på 6,1 procent, vilket är 2,1 procentenheter över jämförelseindex.
– Historiskt sett har avkastningen inom det här segmentet – småbolag – varit högre än för de största bolagen, vilket avkastningssiffrorna visar. Men att vi också slagit jämförelseindex tror jag har att göra med vår investeringsfilosofi som bygger på långsiktighet, säger Söderberg.
– Med våra fundamentala analyser bakom oss är vi komfortabla att ta den risk som vi ska ta, menar han.
Söderberg vill också föra fram begränsningsregeln om maximalt 35 bolag i fonden, som han menar ger disciplin i förvaltningen.
– Det innebär att om vi ska ta in ett nytt bolag i fonden så måste det bolaget vara bättre än de som vi redan har. Regeln innebär ju principen en in, en ut, säger han.
Vad tror du om den generella börsutvecklingen?
– Jag är positiv. Värderingarna är ganska höga, men det ska de vara med tanke på den låga räntan. Och eftersom räntan kommer att ligga kvar på låga nivåer ytterligare en tid så gynnar det naturligtvis aktier.  
– När det gäller val av sektorer så kan konjunkturkänsligt gå bra, just med tanke på konjunkturen och den låga räntan. Men vi fokuserar främst på strukturella tillväxtcase, och dessa hittar vi framförallt bland teknikbolag. 
 • Fakta  
 • C Worldwide Asset Management
 • C WorldWide Asset Management grundades år 1986 under namnet Carnegie Asset Management, och var då en del av Carnegie-gruppen. 
 • Mot slutet av 2009 separerades Carnegie Asset Management från Carnegie Investment Bank AB. 
 • År 2017 beslutar Carnegie Asset Management att tydliggöra bolagets globala identitet och självständighet och byter därför namn till C WorldWide Asset Management. C Worldwide Asset Management har drygt 100 anställda och 135 miljarder kronor under förvaltning.
 • Läs mer om C Worldwide Asset Management här
 • C Worldwide Sweden Small Cap
 • C WorldWide Sweden Small Cap är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i ett begränsat antal (maximalt 35 stycken) små och medelstora svenska bolag. Bolagen är börsnoterade eller återfinns på First North eller Aktietorget.  
 • Jämförelseindex är Carnegie Small Cap Net Return Sweden Index. Aktuellt förvaltat kapital är 2,1 miljarder kronor. 
 • C Worldwide Sweden Small Cap har fem stjärnor hos Morningstar.
 • Rådgivningsföretaget Söderberg & Partners analyserar löpande tusentals fonder. De fonder som bedöms kunna prestera extra bra är så kallade Top picks. C Worldwide Sweden Small Cap är en Top pick inom kategorin Sverige Small.  
 •  Läs mer om C Worldwide Sweden Small Cap här