Richard Tejme, Sverigechef för IG, berättar om tradingspecialisten.

Publicerad 1 sep 2014

Världens största CFD-mäklare attraherar svenska investerare


Tradingspecialisten IG fyller 40 år och framgångarna fortsätter för bolaget. Svenska investerare strömmar nu till nätmäklaren som erbjuder låga courtage, exponering mot tusentals marknader och kraftfull hävstång.

Nätmäklaren IG är noterad på Londonbörsen och har under de senaste åren kontinuerligt ökat sina marknadsandelar. Med ett börsvärde på drygt 26 miljarder kronor och 126 100 aktiva kunder är bolaget världens största CFD-aktör. För fem år sedan öppnade bolaget sitt första kontor i Sverige och intresset från svenska investerare har hittills varit stort.

Natalie Roghult
0
0
2014-06-30T11:51:00Z
2014-06-30T11:51:00Z
1
52
277
Laika
2
1
328
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

 

– Vi har haft en fantastisk tillväxt och det är glädjande
att vi nu är störst även i Sverige inom CFD-handel. Lagom till vårt 40-årsjubileum har vi också valt att vässa vårt erbjudande ytterligare genom att bland annat sänka vårt aktiecourtage till endast 0,03 procent, säger Richard Tejme, som är Sverigechef för IG.

 

Han berättar att IG framförallt vänder sig till den kortsiktiga aktören som agerar i egenskap av exempelvis daytrader eller swingtrader. Många av kunderna sköter sin kortsiktiga handel via nätmäklaren och har sina mer långsiktiga portföljer hos andra aktörer.

– En typisk IG-kund är extremt intresserad av kapitalmarknaderna och handlar när det är mycket rörelse och volatilitet. Vissa kunder kan göra 100-tals affärer per dag medan andra tar större positioner någon gång per månad. IG har  en snabb och användarvänlig plattform som har en så kallad “upp-tid” på fantastiska 99, 97 procent.

CFDs skapar nya möjligheter

CFD står för Contracts for Difference och betraktas av många investerare som ett flexibelt instrument för handel av underliggande marknader. Produkten erbjuder hävstång och ger investeraren möjlighet att spekulera i såväl upp- som nedgångar utan att han eller hon behöver investera hela positionens värde.

– CFD-kontrakt kan jämföras med optioner och terminer men har en enklare prissättning. Vi utgår alltid från den underliggande marknadens pris och investeraren har sedan möjlighet att köpa eller sälja till detta. Hos oss får investeraren tillgång till över 7 000 marknader utan att behöva äga den underliggande tillgången, säger Richard Tejme.

Han berättar att CFDs utgör 65 procent av marknaden i England och att det finns ett växande intresse kring tillgångslaget i Norden. Bland svenska investerare är handeln med internationella aktieindex mest populär. Tillgångsslaget erbjuder en kraftig hävstång och ger en mer transparent prissättning i jämförelse med exempelvis Bull- och Bearcertifikat.

Natalie Roghult
0
0
2014-06-30T11:51:00Z
2014-06-30T11:51:00Z
1
67
356
Laika
2
1
422
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

– Våra svenska kunder handlar mycket aktieindex och en
anledning kan vara att handeln är courtagefri. Vi märker också att det finns ett stort intresse för råvaror och
valutor, medan aktier står för en något
mindre del av omsättningen. Vi sänkte som sagt nyligen courtaget på svenska aktier och efter det har vi sett en ökad handel i tillgångsslaget, säger
Richard Tejme.


Nya verktyg för aktiva traders

Det ökande intresset för IGs handelsplattform tror Richard Tejme bland annat beror på satsningen inom nya appar och program. På kontoret i London har IG 300 anställda inom IT som ständigt arbetar för att bolaget ska kunna erbjuda de vassaste verktygen. Ett mycket populärt verktyg är diagramverktyget ProRealTime som erbjuds kostnadsfritt till alla kunder som gör minst fyra transaktioner i månaden. 

– Analysverktyget ger tillgång till över 10 000 instrument per månad och passar utmärkt för den tekniska analytikern. ProRealTime erbjuder en möjlighet att analysera och placera affärer direkt via kursdiagrammen. En nyhet inom ProRealTime är möjligheten att sätta upp automatiserad handel, “ProOrder”,  där programmet initierar positioner utifrån användarens egna villkor, säger Richard Tejme. 

Richard Tejme tillägger att tjänsten Direct Market Access, DMA, också blivit uppskattad bland de mer avancerade användarna.

– DMA passar användare som önskar delta i öppnings- och stängningscallen. Med hjälp av verktyget kan de handla via orderböcker från både Stockholmsbörsen och olika MTF:er. Tjänsten ger också möjlighet att lägga mer avancerade ordrar som exempelvis iceberg-ordrar, som innebär att placeraren kan bryta ner sin order i mindre delar, beskriver han. 

Erbjuder handel innan välkända bolag noteras

Utöver sofistikerade verktyg erbjuder IGs appar och hemsida även en möjlighet för kunderna att följa hur börsen förväntas öppna. Med hjälp av nätmäklarens Sverige30-kontrakt kan kunderna handla dygnet runt och gå ur eller ta nya positioner innan dess att börsen öppnar.

IG erbjuder också handel i spännande företag redan innan deras aktier noteras.

– Intresset för att handla i aktierna innan de noterats har varit stort.Våra kunder har bland annat kunnat spekulera i Twitter, Facebook och King innan bolagen erbjudits på börsen. Just nu pågår det bland annat en intensiv handel i den kinesiska e-jätten Alibaba, säger Richard Tejme.

För att utbilda kunderna kring produkterna arbetar IG aktivt med webinarier och seminarier. Hävstångseffekten i vissa produkter på upp till 200 gånger kan resultera i stora vinster för investeraren men också leda till betydande förluster. 

– Vi försöker ständigt utveckla vårt erbjudande och målsättningen är att ligga i framkant avseende produkter, verktyg och tjänster. Det innebär bland annat att vi måste vara tydliga kring placeringarnas risker och möjligheter. Vi försöker hela tiden arbeta för att våra kunder ska känna trygghet, både i sina investeringsbeslut och i sin handel via oss, säger Richard Tejme.