Simris Algs mikroalger växer i en högteknologisk vertikalodling bestående av glasrörssysten i växthus. ”Vi odlar alger och gör sedan omega-3 tillskott i sin renaste och mest ursprungliga form”, säger Simris Algs vd Fredrika Gullfot.

Publicerad 24 okt 2019

Väloljat veganbolag gör omega-3 av alger

Tar in pengar för expansion.
Allt fler tar kosttillskott med omega-3 regelbundet. Men få vet att det nyttiga fettets ursprung är alger, inte fisk. Och just jakten på fisk för att producera omega-3 har lett till utfiskade hav. Det börsnoterade veganbolaget Simris Alg tillverkar däremot omega-3 från alger som odlas på land i Skåne.

– Att fiskar är rika på omega-3 beror på att de äter alger, inget annat. Vi odlar alger och gör sedan omega-3 tillskott i sin renaste och mest ursprungliga form på precis samma sätt som i naturen, berättar Simris Algs vd Fredrika Gullfot.

Alger – den ursprungliga källan 

Omega-3-fetter hör till kroppens viktigaste byggstenar och är nödvändiga att få i sig med kosten. Särskilt de marina omega-3-fetterna dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA) är viktiga för hälsan och bidrar bland annat till normal hjärtfunktion, syn och hjärnfunktion.

– Vår olja innehåller exakt samma nyttiga omega-3-fetter som i fiskolja. Men utan de miljögifter som finns i fet fisk och utan att påverka haven, konstaterar Fredrika Gullfot.

Lyssna när Fredrika Gullfot intervjuas i Feminvestpodden! 

Bidra till att rädda haven – undvik fiskolja 

Att det är kris i världens hav råder det ingen som helst tvekan om. FN:s organ för fiske och jordbruk, FAO, har slagit fast att 93 procent av havets fiskebestånd redan är fullt utfiskade eller överfiskade. Greenpeace har larmat om att hela det antarktiska ekosystemet riskerar att kollapsa på grund av det starkt ökande fisket av krill till omega-3-tillskott.

– Fiskolja är ett tydligt exempel på hur människans jakt på värdefulla råvaror skapar både miljöförstörelse och resursbrist. Här måste vi komma med lösningar så vi kan sätta stopp för den rovdriften, berättar Fredrika Gullfot.

Full produktion i skånska Hammenhög 

Det är vid bolagets anläggning, den så kallade farmen, i skånska Hammenhög som algerna växer och där omega-3 tillverkas. Men det handlar inte om tång som växer i stora sjok. Istället går tankarna mer till ett biotechbolag eftersom mikroalgerna växer i en högteknologisk vertikalodling bestående av glasrörssystem i växthus.

Simris Alg startade 2011 och de första åren ägnades åt att utveckla odlingsprocessen. Anläggningen har varit i drift sedan 2016, samma år som bolaget börsnoterades. Trots att det gått några år är försäljningen ännu i sin linda. Det beror på att Simris Algs produkter omfattas av regelverket om nya livsmedel inom EU, och bolaget väntar ännu på tillstånd för att få sälja sina omega-3-tillskott på hemmaplan.

– Vi fokuserar nu istället på de marknader där vi redan kan sälja våra produkter, till exempel USA och Sydkorea, berättar Fredrika Gullfot och fortsätter:

– I USA, som är vår huvudmarknad, tar hela 7,8 procent av den vuxna befolkningen regelbundet omega-3-tillskott. Och vår största kund finns i Sydkorea, där vi har avtal om försäljning för minst 7 miljoner kronor på tre år.

Nischar in sig på expansivt premiumsegment 

På dessa marknader siktar Simris Alg nu på sitt försäljningsgenombrott. I USA har Simris Alg ett dotterbolag och ett dussintal återförsäljare, exempelvis ikoniska Erewhon Market med sina kändiskunder i Los Angeles och uppstickaren Shop Good i San Diego. Fokus ligger på premiumsegmentet.

– Just premiumsegmentet inom wellness är en marknad som växer så det knakar. Här saknas det produkter som passar på de mer exklusiva butikshyllorna. I mellanprissegmentet är det däremot trångt och en intensiv prispress, säger Fredrika Gullfot.

Tar in pengar för expansion

Simris Alg genomför i skrivande stund en nyemission med teckningsperiod 18 – 31 oktober. Pengarna ska bland annat gå till
försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter.

– Vi börjar komma igång på allvar i USA, och det är viktigt
nu att vi driver på försäljningen, både med fler återförsäljare och genom
e-handel, berättar Fredrika Gullfot.

Internationellt har intresset för investeringar i veganbolag
ökat betydligt den senaste tiden, inte minst efter amerikanska Beyond Meats
spektakulära IPO/börsnotering. Simris Alg har över fyra tusen aktieägare, bland
andra Fredrika Gullfot själv och Djurens Rätt.

– Många Simris-investerare brinner för samma sak som vi gör,
det vill säga att man vill göra skillnad och bidra till ett bättre samhälle.
Samtidigt finns en enorm ekonomisk uppsida här. Den globala omega-3-marknaden
är värd 34 miljarder dollar, och alla i branschen vet att vi måste ersätta
fiskoljan med mer hållbara alternativ, berättar Fredrika Gullfot.

Simris Algs emission

Teckningsperiod: 18 – 31 oktober 2019 

Teckningskurs: Teckningskursen uppgår till 14 SEK per unit, motsvarande en kurs om 3,50 SEK per B-aktie. Varje unit består av fyra B-aktier och en
vederlagsfri teckningsoption. Courtage utgår ej.

Läs mer om emissionen här.

Ladda ner prospekt.

Teckna via BankID.