Kommer solpaneler vara lösningen på framtidens energiförsörjning?

Publicerad 2 jun 2014

Uppfinnare i USA påstår sig ha löst energifrågan


Det amerikanska bolaget Solar Roadways har utvecklat en metod för att förvandla vägar och plana ytor till gigantiska solpaneler.

Entreprenörsparet Julie och Scott Brusaw bakom Solar Roadways har ägnat det senaste decenniet åt att utveckla en metod för att ersätta vägnät, trottoarer och parkeringar med specialtillverkade glasskivor som har integrerade solpaneler. Möjligheterna som öppnas upp genom teknologin är minst sagt stora och förutom att paret skulle lösa ett stort miljöproblem, kan metoden potentiellt skapa tusentals jobb och göra USA helt självförsörjande på energi.

Det låter nästan för bra för att vara sant? Och hur projektet utvecklas återstår att se, bland utmaningarna nämns att projektet skulle kosta flera miljarder dollar, men inom Solar Roadways är förhoppningarna stora. Bolaget satsar nu på att samla in över en miljon dollar via crowdsourcing för att gå från prototyp till produktion. Blir idén verklighet innebär det att alla vägar är uppkopplade vilket i sin tur innebär att bilars uppkopplade system kan integreras i vägarnas. Bilister kan med andra ord varnas för ett stillastående hinder längre fram på vägen eller för ett djur som korsar vägbanan. Vidare skulle solpanelerna potentiellt möjliggöra för laddning av elbilar samt innehålla ett värmeelement som håller snö och frost borta från vägarna. 

Kul och spännande tycker vi! Här kan du se en video om lösningen: