Fredrik Myrén har av Aktiespararen och Citywire blivit utsedd till bästa Sverige-baserade förvaltare inom premiepensionssystemet 2012.

Publicerad 2 apr 2013

Swedbank sätter Östeuropa på kartan


Fem år i rad har Swedbank Roburs Östeuropafond slagit index. Fredrik Myrén prisbelönt förvaltare berättar mer om potentialen i regionen.

Varför är Östeuropa fortfarande intressant att investera i?
– Det är framförallt tre saker som gör Östeuropa så intressant; den låga värderingen, de starka statsfinanserna och de låga lönerna. Den låga värderingen är intressant eftersom bubblor historiskt sett karaktäriseras av en hög värdering. Regionen har också starka statsfinanser och lågt belånade hushåll. Framförallt bolånen är låga till skillnad från i Västeuropa. Dessutom har regionen låga löner. En medellön i Östeuropa motsvarar ungefär en femtedel av en medellön i Västeuropa. Många västerländska företag väljer därför att lägga ut sin verksamhet till Östeuropa, vilket skapar, jobb och tillväxt i regionen.

Hur påverkas Östeuropa av den globala konjunkturnedgången
– Östeuropa är ingen isolerad ö utan drabbas precis som övriga världen av den globala konjunkturnedgången. Samtidigt står Östeuropa bättre rustat jämfört med många av grannländerna i väst, bland annat tack vare hushållens låga belåningsgrad och statens goda finanser.

Vilka risker och möjligheter ser du i regionen?
– En risk som brukar lyftas fram är korruptionen i Ryssland, men den är samtidigt inprisad i värderingen. Det innebär att om korruptionen skulle minska finns det potential för högre vinster bland de ryska bolagen. De högre vinsterna skulle också kunna värderas högre av marknaden. Därmed kan effekten bli dubbel. De största möjligheterna i regionen hänger ihop med den låga skuldsättningen. Att hushållen är lågt belånade innebär bland annat att det finns gott om utrymme för investeringar och konsumtionslån.

Varför ska man investera i Swedbank Robur Östeuropafond?
– Fonden har de senaste åren rankats högt av både Morningstar och Citywire, och varit en av de mest framgångsrika fonderna i sin kategori. Målsättningen är att fonden inte ska vara beroende av en viss marknad, alltså kunna prestera både i en nedåtgående och i en uppgående konjunktur. Strategin har hittills lyckats bra och fonden har slagit index fem år i rad.

Hur ser förvaltningen ut?
– Jag förvaltar fonden själv, men sitter tillsammans med Swedbank Roburs GEM (global emerging markets) fondförvaltarteam. Vi sitter alla i Sverige och har möjlighet att bolla idéer på en neutral plats oberoende av det lokala marknadsbruset. I granskningen av bolagen tittar jag framförallt på tre saker; värdering, momentum och lönsamhet. När jag väl har hittat ett intressant bolag, så gör jag även en fundamental analys. Jag träffar företagsledningar, går igenom konkurrenssituationen, balansräkningar, kassaflöden, resultaträkning med mera. Om bolagen fortfarande bedöms attraktiva efter den kvantitativa och fundamentala analysen görs en investering.

 • Fondfakta:
 • Fondens namn: Swedbank Robur Östeuropafond
 • Fondbolag: Swedbank Robur Fonder AB
 • Startdatum:1996-12-03
 • Morningstar rating: *****
 • Univers: Fonden placerar i huvudsak i aktier i olika branscher och företag i Östeuropa.
 • Fondförmögenhet: 7, 4 miljarder kronor.
 • Förvaltningsavgift: 1, 42 procent.
 • Köp/säljavgift: 0 procent.
 • Korttidsavgift: 0 procent.
 • Minsta investeringsbelopp: 100 kronor
 • Mer information om fonden hittar du via nedan länk:

 • /* Style Definitions */
  table.MsoNormalTable
  {mso-style-name:”Normal tabell”;
  mso-tstyle-rowband-size:0;
  mso-tstyle-colband-size:0;
  mso-style-noshow:yes;
  mso-style-priority:99;
  mso-style-qformat:yes;
  mso-style-parent:””;
  mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
  mso-para-margin:0cm;
  mso-para-margin-bottom:.0001pt;
  mso-pagination:widow-orphan;
  font-size:11.0pt;
  font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
  mso-ascii-font-family:Calibri;
  mso-ascii-theme-font:minor-latin;
  mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
  mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
  mso-hansi-font-family:Calibri;
  mso-hansi-theme-font:minor-latin;
  mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
  mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

  Swedbank Robur Östeuropafond