Hög tillväxt. Den filippinska ekonomin väntas växa med 6,4 procent, enligt Asiatiska utvecklingsbanken.

Publicerad 1 apr 2015

Sveriges första fond inriktad mot Filippinerna


Den filippinska aktiemarknaden går starkt. Det senaste året har fonden IKC Filippinerna stigit med nästan 50 procent och de senaste tre månaderna med drygt 15 procent. Asiatiska utvecklingsbankens prognos för landets tillväxt i år ligger på 6,4 procent. Därmed är Filippinerna det land i Sydostasien med högst tillväxt.

Säg Sydostasien och många investerare tänker på börserna i Thailand, Singapore och Indonesien. Den filippinska börsen har däremot flugit under investerarnas radar, trots att både börsen och landets ekonomi går starkt. 

– Filippinerna är en högintressant marknad. Ekonomin växer stabilt, andelen unga av befolkningen är hög och landet får allt mer utländska direktinvesteringar, säger IKC Filippinernas förvaltare Inge Knutsson som befinner sig på IKC:s kontor i Filippinerna när Investerarbrevet får tag på honom. 

Under 2014 steg den filippinska börsen med 20,8 procent. Och med en uppgång på 8,9 procent har även detta år utvecklas väl. Filippinerna har 100 miljoner invånare, i princip alla pratar engelska och läs- och skrivkunnigheten ligger på 97,5 procent. 

– Filippinerna betraktades tidigare som ”Asiens sjuke man” eftersom ekonomin inte sköt fart och landet hade omfattande problem med korruption. Men den tiden är passé. Kreditvärderingsföretag har uppgraderat landets betyg till Investment Grade, regeringen har sjösatt omfattande reformer och den ekonomiska tillväxten är god, säger Inge Knutsson. 

Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) spår att landets tillväxt kommer att uppgå till 6,4 procent i år. Enligt ADB drivs tillväxten av omfattande statliga investeringar och en stark inhemsk efterfrågan. Det senare får stöd av ett stort kapitalinflöde från filippiner som arbetar utomlands. Enbart under december 2014 skickades 2,6 miljarder USD till Filippinerna. 

På plats i Manilla

I samband med att IKC startade fonden öppnade bolaget ett analyskontor i Manilla där lokala analytiker arbetar. 

– Den filippinska aktiemarknaden analyseras bäst på plats. Eftersom jag och våra analytiker besöker bolag och följer med i den dagliga rapporteringen så ökar sannolikheten för ett gott förvaltningsresultat, säger Inge Knutsson. 

Enligt Morningstar steg IKC Filippinerna med 33,5 procent under 2014. Det var 4,6 procentenheter bättre än den kategori som fonden tillhör. 

Fastighetsutveckling, outsourcing, matproducenter

IKC Filippinerna investerar i flera sektorer. Viktiga branscher är fastigheter, dagligvaror och industri. Enligt Rosel Ponce, som leder IKC:s analysarbete i Manilla, har landet ett stort underskott av bostäder. 

– Enligt Filippinernas utvecklingsplan ligger efterfrågebehovet på 5,8 miljoner nya bostäder fram till 2016. Efterfrågan drivs därmed av konsumenternas slutbehov och inte av spekulation, vilket ger ökad stabilitet, säger Rosel Ponce och lägger till:

– Även den kommersiella fastighetsmarknaden utvecklas bra, inte minst som en följd av ökad efterfrågan på kontorslokaler för outsourcing. 

Allt fler outsourcar till Filippinerna

Outsourcing är en tillväxtbransch i Filippinerna. Rosel Ponce berättar att strategikonsulten Tholons har slagit fast att Manilla har gått om Mumbai i Indien, och har tagit andraplatsen efter Bangalore, som främsta region i världen för uppdrag inom outsourcing. 

– Inget annat land erbjuder samma kombination av låga lönekostnader, stort utbud av engelsktalande arbetskraft, hög servicegrad och lätthet att anpassa sig till västvärldens kultur som Filippinerna. Just därför kommer denna bransch att växa kraftigt framöver, säger Rosel Ponce. 

Stora innehav i fonden är Cosco Capital, Universal Robina, SM Prime Holdings och Jollibee Foods Corp. Dessa bolag verkar bland annat i livsmedels- och fastighetsbranschen. 

– Den filippinska ekonomin drivs till stor del av den inhemska efterfrågan. Det gynnar en rad företag i många branscher, till exempel företag som producerar snacks. Att 35 procent av befolkningen är yngre än 15 år innebär att en stor del av landets befolkning är i färd med att ta steget ut till att bli konsumenter, säger Rosel Ponce. 

Filippinerna är en demokrati och under president Benigno Aquino III har landet varit politiskt stabilt. Nästa år, 2016, är det val vilket brukar gynna börsen, enligt Rosel Ponce. Därtill gynnas tillväxten av till exempel det låga oljepriset, ett stabilt banksystem och, inte minst, av sunda statsfinanser.

 • Fakta: Filippinerna
 • Huvudstad: Manilla
 • Invånare: 100 miljoner
 • Språk: Filipino (tagalog), engelska
 • Valuta: Filippinsk peso
 • Läs- och skrivkunnighet: 97,5%
 • Religion: Katolicism, minoritet Islam
 • Statsskick: Republik
 • Statschef: President Benigno Aquino III
 • IKC Fonder erbjuder aktivt förvaltade fonder inom olika placeringsinriktningar och fondbolaget grundades 2009 av Inge Knutsson. Huvudkontoret ligger i Malmö och har även kontor i Stockholm och Manilla, Filippinerna.
 • IKC Filippinerna är en aktivt förvaltad fond. Målet är att skapa långsiktig kapitaltillväxt genom att främst investera i filippinska bolag. 
 • Läs mer på http://www.ikcfonder.se