Publicerad 27 feb 2019

Svenska medtechbolaget stärker positionen

Ser stora möjligheter att öka försäljningen
Med flera nya samarbetsavtal i ryggen – senast med det tyska storbolaget Siemens – har svenska Clinical Laserthermia Systems stärkt sin position som leverantör av medicintekniska produkter för laserbehandling av cancer. Utsikterna till en försäljningsökning, på framförallt den amerikanska marknaden, bedöms ha stärkts rejält.

Marknaden har också reagerat positivt på de senaste nyheterna från bolaget, och i slutet av mars har kursen på bolagets aktie stigit med cirka 30 procent sedan årsskiftet.

– De internationella samarbeten vi etablerat innebär utan tvekan att har vi stora möjligheter att öka vår försäljning, vilket kommer att betyda mycket för vår positionering på USA-marknaden och även få positiv effekt på vårt kassaflöde, säger Lars-Erik Eriksson, vd för medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems (CLS).

Avtal med tysk medicinteknikjätte

Till de samarbetsavtal som tecknades i slutet av 2018 lades i början av det här året ytterligare ett, nämligen det med den globala jätten Siemens Healthineers. Detta avtal ger CLS rätt att licensiera en av Siemens mjukvaror, vilket innebär att CLS i en nära framtid kommer att kunna koppla samman det egna TRANBERG-systemet med Siemens scannrar för magnetröntgen.

CLS, som är noterat på Nasdaq First North, utvecklar och säljer produkter för laserbehandling av cancertumörer, och enligt Lars-Erik Eriksson innebär samarbetet med Siemens att bolaget nu kan erbjuda klinikerna en komplett produkt.

– Det stärker vår konkurrenskraft som leverantör avsevärt, tillägger han.

– Om du tittar i ett behandlingsrum i dag så är det en flera olika maskiner som används under en behandling. Att lägga till en ny utrustning, som inte är lätt att integrera är ett stort steg. Det steget tar vi nu bort med hjälp av den nya mjukvaran, förklarar Lars-Erik Eriksson, som tillägger att bolaget siktar på att ha en färdig produkt klar för försäljning under andra halvåret.

Läs mer om avtalet med Siemens

Avtalet med Siemens Helthineers är en viktig del i det utvecklingsprojekt som CLS driver tillsammans franska Image Guided Therapy (IGT). CLS och IGT utvecklar en navigeringsplattform för MR-ledd temperaturövervakning, i form av en mjukvara, för användning med CLS:s lasersystem. Samarbetet med Siemens och IGT betyder att CLS kompletterar sin produktportfölj, som består av en lagserenhet samt tillhörande engångsprodukter för behandling, med en plattform, som göra att läkaren kan styra och kontrollera hela behandlingsproceduren på ett enkelt och effektivt sätt.

Effektivare marknadsföring i Nordamerika

CLS tecknade i slutet av förra året även ett distributionsavtal amerikanska MRI Interventions (MRIC). Avtalet innebär att CLS får full tillgång till det MRIC:s säljkår, vilket ger möjlighet till en effektiv marknadsföring på hela den nordamerikanska marknaden.

Läs mer om CLS:s internationella samarbeten

– USA och Kanada är de marknader som vi bedömer ha störst potential, i det korta perspektivet, när det gäller MR-bildstyrd laserablation, säger Lars-Erik Eriksson. Ett komplett och relevant erbjudande som presenteras av ett mycket kompetent säljteam bör ge goda förutsättningar för ökade intäkter, avslutar Eriksson.

“De samarbeten vi etablerat innebär att har vi stora möjligheter att öka vår försäljning, vilket kommer att betyda mycket för vår positionering på USA-marknaden”, säger Lars-Erik Eriksson, vd för medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems .

Fakta – Clinical Laserthermia Systems (CLS)

Clinical Laserthermia Systems (CLS) utvecklar och säljer TRANBERG Thermal Therapy System tillsammans med specialdesignade sterila engångprodukter för säker, skonsam och effektiv behandling av cancertumörer. Produkterna marknadsförs för bildstyrd laserablation, i första hand för behandling av prostatacancer i tidig fas, samt för behandling med immunstimulerande interstitiell lasertermoterapi (imILT) vid. CLS produkter är godkända i USA (FLA) och EU (imILT och FLA).

CLS är noterad på Nasdaq First North.
Läs mer om bolaget här.

Läs Analysguidens uppdragsanalys av CLS (publicerad den 1 mars 2019).
Ladda ner Nordeas uppdragsanalys av CLS (publicerad den 7 mars 2019)