Publicerad 1 okt 2014

Svenska Bostadsfonden köper i Stockholms hetaste bostadsområde


Svenska Bostadsfonden förvärvar ett fastighetsbestånd i Skarpnäck. Beståndet utgörs av tre fastigheter upplåtna med tomträtt och omfattar totalt 59 lägenheter. Säljare är Pecaro Fastighets AB.

Skarpnäck är det område i Stockholm där bostadsrättspriserna ökar mest. Prisuppgången har varit 80 procent på fem år, enligt en undersökning som Svensk Mäklarstatistik gjort för DN:s räkning. Utvecklingen i Skarpnäck är en del av en större trend där bostadsrättspriserna ökar mer i förorterna än inne i stan.

– Att priserna i förorterna ökar mest är en utveckling som vi sett under en längre tid, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Mäklarstatistik.

Prisskillnaden är fortfarande stor mellan olika församlingar i Stockholm. I den dyraste, Hedvig Eleonora församling, ligger snittpriset på 79 900 kronor per kvadratmeter. I den billigaste, Spånga-Kista, ligger snittet på 22 000 kronor.

Anledningen till att den största ökningen sker i förorterna är att kravet på kontantinsats gör att folk söker sig utanför innerstan.

– Många har helt enkelt inte råd med kontantinsatsen för en trea i Vasastan eller på Östermalm. Därför vänder sig fler till förorterna, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

För Svenska Bostadsfonden, vars strategi är att investera i fastigheter i tillväxtområden i Sverige, är förvärvet en fortsättning på den etablering i regionen som inleddes för ett par år sedan.

– Genom detta förvärv har vi stärkt vår närvaro ytterligare i Stockholmsregionen. Skarpnäck, med sitt goda kommunikationsläge och trevliga bostadsområden, är ett bra komplement till vår befintliga Stockholmsportfölj. Vi övertar väl underhållna fastigheter i ett fortsatt expansivt Stockholm, säger vd Lars Swahn.