Klockentreprenör. Mikael Sandström var med och grundade Sjöö Sandström. Nu är han i full färd med att sätta svensk klocktillverkning på den internationella kartan.

Publicerad 7 jan 2015

Svensk klocktillverkare i premiumsegmentet tar steget ut i världen


Den exklusiva svenska klocktillverkaren Halda Watch internationella expansion har inletts. Bakom bolaget står bland andra klockentreprenören Mikael Sandström som grundade Sjöö Sandström. Bolaget utvärderar möjligheten att ta in mer kapital och fler ägare.

Halda är ett känt svenskt varumärke som går tillbaka till 1887. Då började urmakaren Henning Hammarlund att tillverka klockor i Svängsta. Klockorna blev snabbt en succé och bars av bland andra August Strindberg och Oscar den II. Klocktillverkningen upphörde i samband med första världskriget, men varumärket levde vidare. 

– Det var Henning Hammarlund som tog finmekaniken till Sverige. Halda är grunden för en rad framgångsrika företag som Haldex, ABU och Facit. Många racingfantaster känner säkert till Halda Speed Pilot som fanns i nästan varande racingbil och nu är ett åtråvärt samlarobjekt, berättar Mikael Sandström. 

Globala rättigheter

Startskottet för Halda Watch Co gick när Mikael Sandström fick rättigheten att använda varumärket Halda för klockor världen över år 2006. Under tiden han förhandlade om rättigheterna startade han EPOCH, ett företag som främst tillverkar jubileumsklockor. 

– Med intäkterna från EPOCH som bas byggde vi Halda Watch. För att lyckas på den internationella marknaden i premiumsegmentet krävs mycket mer än att erbjuda en riktigt bra klocka, berättar han och lägger till. 

– Om du vill vara bland de bästa får du aldrig kompromissa. Det var Hennings motto och det är även vårt ledord när vi tar fram klockor. 

Utifrån det mottot kontaktade Mikael Sandström och hans kollegor astronauten Christer Fuglesang när de utvecklade den första modellen – Halda Space Discovery. 

– Vi stämde möte med honom och frågade vilka funktioner han ville ha. Sedan började ett intensivt utvecklingsprojekt. Christer använde klockan för sin forskning i partikelfysik. Det medförde i sin tur till att European Space Agency gav oss uppdraget att förse deras astronauter med klockor, säger Mikael Sandström. 

Pris för sin racingklocka

Sedan dess har bolaget lanserat sin andra modell, Halda Race Pilot. Även den kombinerar den mekanik i världsklass med modern elektronik. Klockdelen är utbytbar och man kan växla mellan en digital och en analog klocka. Under utvecklingen har bolaget samarbetet med den svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson. Klockan har till exempel information om 150 olika Formel 1-banor och mäter G-kraften. Att klockan kostar 120 000 kronor har inte avskräckt köpare, snarare tvärt om. 

Klockorna säljs i butiker i London, New York och i Skandinavien. Och den som vill kan få klockan leverad personligen hela vägen till dörren. Enligt Mikael Sandström arbetar bolaget intensivt med den internationella expansionen, vilket kräver ett gediget varumärkesarbete. Bolaget arbetar även med att ta fram ett IM för att ta in kapital och eventuellt fler ägare. 

– Vi söker främst aktiva ägare med bra nätverk och goda marknadsföringskunskaper. Vårt koncept är klockrent och vi har fått en rad prestigefulla utmärkelser, säger Mikael Sandström. 

Halda Race Pilot har nyligen fått Watch Worlds utmärkelse Årets klocka i kategorin Excellence Award for Design.