Publicerad 1 jan 1970

Svagt uppåt på bostadsmarknaden

Störst uppgång i Malmö.
Den senaste månaden ökade villapriserna i Sverige med måttliga 1 procent medan bostadsrättspriserna var oförändrade. Malmöområdet sticket ut med en klarare prisuppgång för både villor och bostadsrätter.

Jämfört med för ett år sedan har priserna på villor ökat med 1 procent medan bostadsrätter ökat med 4 procent, visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. 

Bostadsrätter

I såväl Stor-Stockholm som centrala Stockholm var priserna för bostadsrätter oförändrade under juli. I Stor-Göteborg och centrala Göteborg ökade de med 1 procent. Malmöområdet fortsätter sticka ut på bostadsrättsmarknaden, där priserna den senaste månaden ökat med en procent. För Malmö storstadsområde var ökningen 3 procent. I årstakt har priserna i Stor-Malmö ökat med 8 procent. 

Villor

Medan villapriserna under juli förblev oförändrade i samtliga storstadsområden ökade de i riket som helhet med 1 procent. Huvuddelen av ökningen under sommaren härrör följaktligen från områden utanför storstadsområdena. 

Årstakten för hela riket ligger fast på måttliga en procent, vilket också gäller i Stockholm och Göteborgsområdet. Stor-Malmö sticker ut även här med en ökning på årstakt med 5 procent. 

Marknaden 

Under semestertider sjunker antalet sålda bostäder markant jämfört med de mest intensiva månaderna under våren och hösten, så även detta år. 

– Ändå är antalen jämfört med förra året högre, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, som berättar försäljningarna under juli var 7 procent högre än för juli 2018.

Pristatistik, juli 2019