Stort antal IPO:s – Norden glödhett

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY kartlägger varje kvartal genomförda börsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Rapporten visar att den starka trenden från Q2 höll i sig även under Q3 och antalet börsintroduktioner uppgick till 547. Därmed var Q3 2021 det mest aktiva tredje kvartalet på 20 år. Hittills i år har det genomförts 1 635 IPO:s världen över, varav 161 i Norden, och EY:s IPO-expert Andreas Dalhäll ser ingen ändring i trenden under fjärde kvartalet.

– Precis som vi förutspådde vid årsskiftet har det varit en riktigt stark period under de senaste kvartalen, och antalet pågående transaktioner indikerar ett fortsatt starkt tryck till marknaden. Starka börser i Norden trots viss inflationsoro samt brist på placeringsalternativ driver en stark aptit, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Hälften av Europas IPO:s i de nordiska länderna

Liksom i övriga världen var transaktionstakten hög även i Norden. Sett till 2021 har hälften av IPO:s i Europa skett i de nordiska länderna, även om transaktionsvolymerna typiskt sett är mindre i regionen än i övriga länder. Under Q3 2021 landade antalet börsintroduktioner i Norden på över 30 stycken, till ett transaktionsvärde om mer än 3 miljarder USD. Sverige, Norge och Finland ser en hög noteringsaktivitet, medan Danmark är mer avvaktande.

– Givet att inte inflationsoron tar över och sätter press på börserna, ser vi en lovande transaktionsmarknad i Sverige under de kommande sex månaderna, säger Dalhäll.