Publicerad 1 apr 2016

Så skyddar du dig mot ID-kapning

ID-kapningar ökar
Allt fler drabbas av identiteter kapade. Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, har själv blivit utsatt för id-kapning. Den händelsen var startskottet för tjänsten Komplett ID-skydd.

Mitt under en affärslunch ringde säkerhetschefen vid Ikea i Kungens Kurva till Ingmar Rentzhog. De hade fattat misstanke när en person försökte lösa in ett presentkort på 25 000 kronor i Ingmars namn. 
– Även om Ikea förhindrade det köpet så var det inledningen på en riktigt jobbig period, berättar Ingmar Rentzhog. 
Fakturor strömmade in på privata inköp men också på inköp som hade gjorts i företagets namn. 
– Allt detta skapade en enorm huvudvärk och tog mycket tid i anspråk. Varje faktura som kommer måsta man ringa och överklaga, berättar Ingmar Rentzhog.
Ingmar Rentzhog gjorde en polisanmälan. En tid senare hade polisen av en slump hittat 50 falska id-kort, varav Ingmars var ett av dem. 
– Jag hade varken tappat bort pass eller körkort. Så med facit i så fanns det inget som jag hade kunnat göra för att undvika id-kapningen. Den insikten var startskottet till vår tjänst Komplett ID-skydd, berättar han.

Skyddar både före, under och efter 
ID-kapningar drabbar runt 65 000 svenskar årligen. Du kan få ditt ID-kapat om någon exempelvis ändrar din folkbokföringsadress, stjäl din post eller plånbok. Bedragaren utger sig för att vara du genom att ange dina personuppgifter. Bedragaren beställer oftast kreditkort, abonnemang eller tar lån i ditt namn.
– Trots att det handlar om bedrägeri är det den drabbade som måste betala räkningarna. Det kan vara problematiskt att få rätt mot kreditgivare och många får betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Därför omfattar tjänsten Komplett ID-skydd även ett bra skydd även efter att någon har drabbats av en id-kapning, säger Ingmar Rentzhog. 
Tjänsten Komplett ID-skydd, som utvecklats av Laika Consultings dotterbolag TrygghetsSpar tillsammans med kreditupplysningsföretaget Ratsit, lanserades sommaren 2015.  Tjänsten skyddar i tre steg: före, under och efter en kapning. I förebyggande syfte talar tjänsten om för bedragaren att kunden är skyddad, såväl digitalt som fysisk. Dessutom får person som har tjänsten ett larm om någon försöker genomföra en kapning. 
– Jag skulle vilja säga att det är det förebyggande skyddet som är av störst betydelse, säger Jan Nilsson, vd på TrygghetsSpar.
Jan Nilsson syftar främst på det säkerhetsemblem, en form av larmdekal, som signalerar att personen i fråga är ansluten till Komplett ID-skydd. 
Om en id-kapning trots allt skulle inträffa spärras alltså kundens ID så att inga fler krediter kan tas. Dessutom sköter TrygghetsSpar all kontakt med kreditgivare och butiker. Efter processen finns juridiska ombud tillgängliga. 
  • Fakta – Komplett ID-skydd
  • Komplett ID-skydd är en tjänst som Laika Consultings dotterbolag TrygghetsSpar AB utvecklat tillsammans med kreditupplysningsföretaget Ratsit för att kunna erbjuda ett effektivt skydd mot ID-kapning.
  • Tjänsten innefattar skydd före, under och efter kapningen. Tjänsten består av fem olika delar; alarm, larmdekal, stopp- och spärrservice samt juridisk hjälp. 
  • Tjänsten kostar 59 kr/mån.
  • För mer information klicka här