Publicerad 2 maj 2017

Robothandsken greppar First North

Bioservo i samarbete med GM och Airbus
Teknikbolaget Bioservo har stark medvind. Avtal med såväl General Motors som Airbus innebär enorma möjligheter för bolagets robothandske – Servohandsken – inom framför allt industrin där belastningsskador kan undvikas och effektiviteten höjas.

Teknikbolaget Bioservo har stark medvind. Avtal med såväl General Motors som Airbus innebär enorma möjligheter för bolagets robothandske – Servohandsken – inom framför allt industrin där belastningsskador kan undvikas och effektiviteten höjas.
– Avtalen med GM/ NASA och Airbus innebär enorma möjligheter. I slutet av året är vår servohandske redo för industriellt användande, berättar Erik Landgren, vd Bioservo. 
Förhindrar förslitningsskador och ökar effektiviteten
Avtalen tecknades 2016 och har gett Bioservo värdefull input för att vidareutveckla Servohandsken. Fokus ligger primärt på att handsken ska användas inom industrin. 
– Potentialen är enorm. Det finns enorma summor att spara för industrin genom att förhindra till exempel förslitningsskador, berättar Erik Landgren. 
Enbart i USA och Europa finns drygt 50 miljoner industriarbetare. Snittiden för sjukskrivningar på grund av förslitningsskador är 11 dagar. Det är en viktig anledning till GM och Airbus intresse. 

Unik teknik ger styrka och stärker handen 
Servohandsken sätts på handen. Handsken ger handen styrka samtidigt som den är känslig och kan till exempel känna skillnad på om det är ett ägg, nål eller en sten som ska lyftas. 
Emission och notering för expansion 
Bioservo har i dag försäljning primärt till vården och omsatte i fjol cirka 11 miljoner kronor. Bolaget räknar med att nå positivt kassaflöde i slutet av nästa år och vara lönsamt 2019. 
Den 5 maj stänger teckningsperioden för emissionen, och i slutet av maj ska Bioservos aktie börja handlas på First North.
– Vi investerar dels för att bygga upp produktionen, dels för att utveckla handsken. Dessutom arbetar vi med att applicera tekniken inom fler områden, till exempel för att avlasta axlar, berättar Erik Landgren.

Film: Se en demonstration av Bioservos robothandske här
 • Bioservo på 1 minut
 • Bioservo Technologies är världsledande inom kraftstärkande, bärbar teknologi som bygger på bionics och robotik. Vi är övertygade om att denna teknik kommer att förändra livet för många människor, stärka deras oberoende och höja livskvaliteten. Bioservo Technologies AB grundades 2006 i ett samarbete mellan forskare på Kungliga Tekniska Högskolan och läkare på Karolinska Sjukhuset. Sedan starten har bolaget vidareutvecklat sin uppmärksammade och patenterade SEM™ teknologi (Soft Extra Muscle) och är världsledande inom personliga krafthjälpmedel.
 • Bioservo i media: läs ett flertal artiklar om Bioservo här
 • Bioservo hemsida
 • Om emissionen – Bioservo Technologies AB
 • Teckningstid: 20 april – 5 maj 2017
 • Teckningskurs: 24,00 SEK per aktie
 • Emissionsvolym: 56 MSEK
 • Teckningsåtaganden: 30,6 MSEK (cirka 52 %)
 • Preliminär första handelsdag: 22 maj 2017
 • Värdering (pre-money): 150 MSEK
 • Erbjudandet består av nyemission om 56 MSEK, övertilldelningsoption om 10 MSEK samt en stabiliseringsoption om 6 MSEK. Dessutom ska befintliga aktier motsvarande ett belopp om 3 MSEK säljas. Totalt omfattar erbjudandet 75 MSEK. 
 • För prospekt, anmälningssedel och pamflett, klicka här.