Johan Wagman, vd på Monyx, tror att marknaden kommer rikta in sig allt mer på en riskstyrd förvaltning för att skapa avkastning framöver.

Publicerad 1 mar 2016

Rätt risknivå ger rätt pension

Öka möjligheterna till god avkastning
När marknaden svänger förändras risken i dina placeringar. Fonder som har en bestämd andel aktier och räntor kan plötsligt ge en högre risk om marknaden går ner. Monyx strategifonder är utvecklade för att ge stöd till sparare och förmedlare som vill försäkra sig om att risknivån i placeringarna håller sig inom satta ramar.

–  Strategifonderna lämpar sig väl för att skapa en attraktiv avkastning på långsiktigt kapital. De passar bland annat utmärkt för förvaltning av svenska pensioner eftersom risknivån är jämn, säger Johan Wagman, som är vd för Monyx.
Att hitta hållbara placeringar för ett långsiktigt sparande har länge stått i fokus – och inte minst under de senaste åren. En turbulent aktiemarknad i kombination med låga räntor har gjort det svårt för sparare att hitta intressanta avkastningsalternativ. Monyx är ett fondbolag – med 30 miljarder kronor under förvaltning– vars förvaltningsfilosofi bygger på att hjälpa sparare och förmedlare kring utmaningarna på marknaden genom en riskstyrd förvaltning:
 
– Kunden har ofta bestämt en önskad risknivå själv eller tillsammans med sin rådgivare. Men om spararen exempelvis valt en fond med en viss andel aktier och räntor har risken sett väldigt olika ut – nu och för ett år sedan, säger Johan Wagman och fortsätter:    
– Vår uppgift är att säkerställa så att risknivån behålls över tiden. Sparare ska kunna luta sig tillbaka och känna sig trygga i förvissningen om att risknivån för deras sparkapital inte påverkas av marknadens svängningar.

Strategifonder ger kontroll på risken
Inom Monyx strategifondsutbud kan spararen välja en önskad fond utifrån fyra risknivåer. Förvaltarna ser därefter till att målrisknivån i fonden säkerställs genom en aktiv allokering mellan framför allt aktier och räntor. Omviktningar sker en gång per månad och taktiska beslut fattas dagligen. Vill spararen höja eller sänka sin risk får han eller hon byta fond.
– Fonderna passar väldigt bra tillsammans med rådgivning eftersom förmedlaren kan hjälpa spararen till att välja rätt risknivå. De går också hand i hand med bolagets förändringsresa där Monyx gått från att primärt vara en ren kapitalförvaltare till att verka för en bättre sparmarknad tillsammans med förmedlarna, säger Johan.
Han konstaterar att Monyx under de senaste åren arbetat aktivt för att spararna ska få fortsätta att ha tillgång till en fristående rådgivning utanför storbankerna. Bolaget har bland annat gått in som delägare i flera förmedlarbolag:
– Vi hoppas och tror att Sverige får behålla en fristående rådgivningsmarknad. Vi önskar att eventuella provisionsförbud anpassas på ett sätt som gör det möjligt för förmedlarna att fortsätta verka – annars finns det en risk att ett fåtal aktörer kommer sköta all rådgivning, vilket ger dyrare produkter, säger Johan Wagman och understryker:
– Vi är övertygade om att en sund konkurrens genom fristående förmedlarbolag kommer leda till billigare, transparenta – och framförallt, bättre sparprodukter

0
0
2016-02-22T15:50:00Z
1
13
74
Laika
1
1
86
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NON

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}