Philip Werner och Alexander Lind på Radinn.

Publicerad 2 jun 2015

Private placement i Radinn


En eldriven wakeboard som ljudlöst tar sig fram på öppet vatten. Det är den första produkten från malmöföretaget Radinn (Radical Innovation). Teknikplattformen finns på plats och prototyper av produkten är färdigtestade. Nu är siktet inställt på serieproduktion och utveckling av nya produkter. I syfte att accelerera utvecklingen söker bolaget nytt kapital via ett private placement.

– Anledningen till att vi söker nytt kapital är att accelerera utvecklingen av nya produkter och säkerställa bolagets tillväxt. Vi har tidigare tagit in kapital för att bygga teknikplattformen för vår första produkt, den eldrivna wakeboarden Wakejet Cruise. Nästa steg blir att leverera Wakejet Cruise till våra kunder och förbereda nya produkter inför produktion, förklarar Alexander Lind, COO på Radinn.

Radinn startades av Philip Werner som ett sidoprojekt under studierna på Lunds Universitet. Där träffade han Alexander Lind. Snabbt insåg de att de delade en vision – att kunna förändra extremsportsindustrin med hjälp av ny och miljövänligare teknik. 

Den första produkten som Radinn lanserar går under namnet WakeJet Cruise. En eldriven wakeboard med utbytbara batterier som laddas på 2-3 timmar och sedan kan köras på ren el i 20 minuter i maxfart. Farten kontrolleras med den trådlösa och vattentäta handkontrollen, som även laddas trådlöst via induktion. En tillhörande app gör det möjligt att individanpassa brädans inställningar.

Initialt fokus på yacht-marknaden

Initialt positionerar sig Radinn på yacht-marknaden. Detta eftersom prislappen på 15 000 euro (ca 140 000 SEK) är för hög för massmarknaden. 

– Vi siktar långsiktigt på att anpassa och lansera nya versioner som är prissatta för att tilltala den bredare marknaden, inte helt olikt Teslas marknadsstrategi, förklarar Alexander.

Utvecklingen av bolagets produkter sker i nära samarbete med Frankly Consulting, en specialist inom produktutveckling med seniora ingenjörer inom mekanik, elektronik, mjukvara och industridesign. Samtidigt har Radinn upparbetade samarbeten med leverantörer och tillverkare i bland annat Sydkorea och Östeuropa. Inför lanseringen av den eldrivna wakeboarden har även internationella säljkanaler upparbetats. Nästa steg är serieproduktion. 

– Vår målsättning är att leverera brädor till kund under tredje kvartalet 2015 och därefter starta fullskalig produktion. Intresset är stort och vi har redan erhållit förbeställningar från kunder spridda över hela världen. De marknader som är av störst intresse är USA, södra Europa, Asien och Förenade Arabemiraten. Intresse finns även från utländsk kustbevakning och räddningstjänst.  

För att accelerera utvecklingsarbetet för de kommande produktlanseringarna söker Radinn nytt kapital.

– Vi har hittills kunnat utveckla vår teknikplattform via en första kapitalanskaffningsrunda. Nu vill vi skynda på arbetet med att lansera nya produkter med den färdiga teknikplattformen som grund. Vår övertygelse är att vi kommer revolutionera marknaden för extremsportprodukter. Utvecklingen kommer ske stegvis med utgångspunkt i vår befintliga teknik, avslutar Alexander Lind.