Publicerad 2 nov 2015

Playing for life – stödkonsert för flyktingar


En klassisk konsert med flera stjärnsolister som hålls till förmån för flyktinghjälpen blir verklighet i Berwaldhallen på lördag. Samtliga medverkande, inklusive Radiosymfonikerna och Radiokören ställer upp gratis. Bakom arrangemanget står bland annat Johannes Nebel, anställd på Laika Consulting.

– Jag tycker att just den här typen av musik är alldeles för osynlig i sådana här sammanhang. Det hoppas jag vi kan ändra på nu.

Det säger Johannes Nebel, IR-konsult på Laika, tillika en av initiativtagarna till det stora stödevenemanget som går av stapeln på Berwaldhallen i Stockholm på lördag den 7 november, kl 20:00.

Allt ifrån garderobspersonal till musiker och scentekniker ställer upp utan betalning, och intäkterna går oavkortat till Radiohjälpens insamling för människor på flykt. Såväl TV som radio direktsänder evenemanget. 

Idén föddes när Johannes Nebel för två år sedan vann en auktion arrangerad av Musikhjälpen. Priset var att få dirigera Radiosymfonikerna vid en konsert i Berwaldhallen.

– Jag tänkte att istället för att bara göra kul grej så skulle man, om man samlades runt detta, kunna göra något betydligt större och då få in mycket mer pengar. Det var då jag tog kontakt med de personer i branschen som jag känner, säger Johannes Nebel, som är en av grundarna av det klassiska musikmagasinet OPUS. 

Bland de medverkande märks, förutom musiker från Radiosymfonikerna, Kungliga filharmonikerna och Hovkapellet, sångarna Anna Larsson och Michael Weinius samt violinisten Janine Jansen och klarinettisten Martin Fröst. Dirigent är Daniel Blendulf.

– Det svåra var inte att få artister att ställa upp, utan att få allt på plats, tider och lokaler, säger Johannes Nebel, som menar att den eskalerande flyktingsituationen bidragit till att projektet äntligen kan genomföras.

– De flesta frågar sig i dag hur de kan vara med och bidra. Antingen man är musiker eller sitter i publiken gör alla något som spelar roll. Det behövs såväl pengar som engagemang, avslutar Johannes Nebel, som mest av allt önskar sig ett utsålt konserthus på lördag.

Biljetter till konserten finns att köpa här