Daniel Brännström, en av grundarna och Elena Petukhovskaya, vd, i Peckas Naturodlingars nya växthus.

Publicerad 17 feb 2020

Peckas Naturodlingars emission övertecknad

Snabb expansion.
Att Peckas Naturodlingar har vind i seglen råder det ingen som helst tvekan om. Det relativt nystartade bolaget är en viktig spelare i den pågående food tech-revolutionen och är störst i världen inom sitt segment – kretsloppsodling. Nyemissionen som precis stängde övertecknades.

– Vi blir ofta kontaktade av utländska bolag som vill köpa vårt system och vårt kunnande, berättar Peckas Naturodlingars vd Elena Petukhovskaya.

Att Peckas Naturodlingar rönt internationell uppmärksamhet är inte förvånande. Bolaget odlar tomater och regnbågslax med kretsloppsodling (akvaponisk odling, se fakta), och man har bevisat att den egenutvecklade metoden fungerar mycket bra i industriell skala såväl på sommaren som vintern.

Sedan starten för två år sedan har produktionen skjutit fart med besked. Enbart under fjolåret ökade omsättningen med drygt 120 procent och tomaterna finns i butiker runt om i hela Sverige.

– Efterfrågan drivs av att allt fler vill äta livsmedel som odlas resurseffektivt, klimatsmart och giftfritt. Och det är precis det som vi erbjuder, säger Elena Petukhovskaya.

Effektiv och klimatvänlig kretsloppsodling 

I kretsloppsodlingen ger fisken ger näring till tomaterna som i sin tur renar vattnet. Inga bekämpningsmedel används och vattenförbrukningen sänks med 95 procent jämfört med traditionell odling. Tomaterna får mogna i sin egen takt vilket innebär att tomaterna smakar tomater, även mitt i vintern.

Fjolåret var intensivt för Härnösandsbaserade Peckas Naturodlingar. Bland annat stod det tredje växthuset klart och dessutom utvecklades en egen patentsökt biobädd som kan beskrivas som hjärtat i kretsloppsodlingen.

– Vi har gjort tunga investeringar för framtiden och nu ligger fokus på att skörda frukterna av vårt arbete, berättar Elena Petukhovskaya.

Internationell expansion 

Ett mycket intressant tillväxtområde är dotterbolaget Peckas Solutions som utvecklar ett styrsystem baserat på artificiell intelligens för akvaponisk odling i industriell skala som ska säljas utomlands.

– Efterfrågan på våra system är stor från såväl Europa som Asien, säger hon.

Den snabba tillväxten och de stora investeringarna har krävt omfattande investeringar. Bolaget har nu till exempel tre växthus, fiskhus och ett vertikalt integrerat slakteri. Dessutom pågår uppförandet av ett nytt fiskhus och automatiserad förpackning. Peckas Naturodlingar har nyligen stängt en företrädesemission som övertecknades. 

– Jag vill varmt tacka alla nya och gamla investerare hjälpt oss i emissionen, säger Elena Petukhovskaya.

Fakta: Peckas Naturodlingars företrädesemission

Teckningstid: 17 februari – 2 mars 2020 

Teckningskurs: 9,50 kronor per B-aktie 

Volym: 11,2 Mkr före kostnader 

Läs mer: peckas.se/ir