Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, blev utsatt för ID-kapning. Den händelsen var startskottet för tjänsten Komplett ID-skydd.

Publicerad 11 aug 2015

Nytt skydd mot ID-kapning


Höginkomsttagare och företagsledare är extra utsatta för ID-kapningar. Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, har själv blivit utsatt för ID-kapning. Den händelsen var startskottet för tjänsten Komplett ID-skydd.

Mitt under en affärslunch ringde säkerhetschefen vid Ikea i Kungens Kurva till Ingmar Rentzhog. De hade fattat misstanke när en person försökte lösa in ett presentkort på 25 000 kronor i Ingmar Rentzhogs namn.

– Det kom så plötsligt och jag förstod då inte att jag hade blivit drabbad av en ID-kapning. Även om Ikea förhindrade det köpet så var det inledningen på en riktigt jobbig period, berättar Ingmar Rentzhog.   

Fakturor strömmade in på privata inköp men också på inköp som hade gjorts i företagets namn. Bland annat startades nya telefonabonnemang och fem iPhones köptes in. 

– Allt detta skapade en enorm huvudvärk och tog mycket tid i anspråk. Jag spärrade direkt mitt ID hos kredit företagen men trots det uppskattar jag att jag la ner minst 50 timmar på att motarbeta ID-kapningen. Varje faktura som kommer måste man ringa och överklaga, berättar Ingmar Rentzhog och fortsätter: 

– De flesta företag var tillmötesgående när man väl lyckades nå ansvarig person. Men vägen dit kunde vara krånglig. Alla bolag har inte ens en kundtjänst som går att ringa till. Störst problem hade jag med Comviq som bara kunde ta emot nya ordar över telefon.

Chanslös mot ID-kapningen

Ingmar Rentzhog gjorde en polisanmälan. En tid senare hade polisen av en slump hittat 50 falska ID-kort, varav Ingmars var ett av dem.   

– Jag hade varken tappat bort pass eller körkort. Så med facit i hand så fanns det inget som jag hade kunnat göra för att undvika ID-kapningen, berättar han. 

Den insikten var startskottet till att Laika Consulting tillsammans med kreditupplysningsföretaget Ratsit skapade en tjänst som förebygger ID-bedrägerier.  

ID-kapningar ökar kraftigt

ID-kapningar ökar och är det vanligaste bedrägeribrottet och drabbar runt 65 000 svenskar årligen. Du kan få ditt ID kapat om någon exempelvis ändrar din folkbokförings adress, stjäl din post eller plånbok. Bedragaren utger sig för att vara du genom att ange dina personuppgifter och beställer oftast kreditkort, abonnemang eller tar lån i ditt namn. Om du är företagsledare eller höginkomsttagare är du dessutom extra utsatt då de flesta kapningar drabbar just den målgruppen. 

– Trots att det handlar om bedrägeri är det den drabbade som måste betala räkningarna. Det kan vara problematiskt att få rätt mot kreditgivare och butiker och många får betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Därför omfattar tjänsten Komplett ID-skydd såväl förebyggande åtgärder som konkret hjälp med den praktiska hanteringen och juridisk hjälp om man drabbats av en ID-kapning, säger Ingmar Rentzhog.

  • Fakta: Komplett ID-skydd 
  • Komplett ID-Skydd är en tjänst som Laika Consultings dotterbolag TrygghetsSpar AB har utvecklat tillsammans med kreditupplysningsföretaget Ratsit för att erbjuda ett effektivt skydd mot ID-kapning. Detta brott drabbar årligen runt 65 000 svenskar och kan få förödande konsekvenser för den drabbade om det inte upptäcks i tid. Tjänsten innefattar skydd före, under och efter en kapning. Tjänsten innefattar fem olika delar: alarm, larmdekal, stoppservice, spärrservice samt juridisk hjälp. Mer information: http://www.trygghetsspar.se Tjänsten kostar 59 kr/mån.