ID-kapningar drabbar runt 65 000 svenskar årligen. Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, berättar om när han själv blev drabbad.

Publicerad 2 jul 2015

Nytt skydd mot ID-kapning


Höginkomsttagare och företagsledare är extra utsatta för ID-kapningar. Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, har själv blivit utsatt för ID-kapning. Den händelsen var startskottet för tjänsten Komplett ID-skydd.

Mitt under en affärslunch ringde säkerhetschefen vid Ikea i Kungens Kurva till Ingmar Rentzhog. De hade fattat misstanke när en person försökte lösa in ett presentkort på 25 000 kronor i Ingmars namn.

 

– Det kom så plötsligt och jag förstod då inte att jag hade blivit drabbad av en ID-kapning. Även om Ikea förhindrade det köpet så var det inledningen på en riktigt jobbig period, berättar Ingmar Rentzhog.

 

Fakturor strömmade in på privata inköp men också på inköp som hade gjorts i företagets namn. Bland annat startades nya telefonabonnemang och fem iPhones köptes in.

 

– Allt detta skapade en enorm huvudvärk och tog mycket tid i anspråk. Jag spärrade direkt mitt ID hos kreditföretagen men trots det uppskattar jag att jag la ner minst 50 timmar på att motarbeta ID-kapningen. Varje faktura som kommer måste man ringa och överklaga, berättar Ingmar Rentzhog och fortsätter:

 

– De flesta företag var tillmötesgående när man väl lyckades nå ansvarig person. Men vägen dit kunde vara krånglig. Alla bolag har inte ens en kundtjänst som går att ringa till. Störst problem hade jag med Comviq som bara kunde ta emot nya ordar över telefon.

 

Ingmar Rentzhog gjorde en polisanmälan. En tid senare hade polisen av en slump hittat 50 falska ID-kort, varav Ingmars var ett av dem.

 

– Jag hade varken tappat bort pass eller körkort. Så med facit i hand så fanns det inget som jag hade kunnat göra för att undvika ID-kapningen. Den insikten var startskottet till att Laika Consulting tillsammans med kreditupplysningsföretaget Ratsit skapat en tjänst som förebygger ID-bedrägerier.

 

ID-kapningar ökar och är det vanligaste bedrägeribrottet och drabbar runt 65 000 svenskar årligen. Du kan få ditt ID kapat om någon exempelvis ändrar din folkbokföringsadress, stjäl din post eller plånbok. Bedragaren utger sig för att vara du genom att ange dina personuppgifter och beställer oftast kreditkort, abonnemang eller tar lån i ditt namn. Om du är företagsledare eller höginkomsttagare är du dessutom extra utsatt då de flesta kapningar drabbar just den målgruppen. 

 

– Trots att det handlar om bedrägeri är det den drabbade som måste betala räkningarna. Det kan vara problematiskt att få rätt mot kreditgivare och butiker och många får betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Därför omfattar tjänsten Komplett IDskydd såväl förebyggande åtgärder som konkret hjälp med den praktiska hanteringen och juridisk hjälp om man drabbats av en ID-kapning, säger Ingmar Rentzhog.

Personer som har Självbevakning får ett säkerhetsemblem på Ratsit vilket ger samma effekt som att ha en larmdekal på en fastighet – d.v.s bedragaren väljer hellre någon annan att stjäla identiteten ifrån. Ratsit används idag av de flesta svenskar så säkerhetsemblemet undgår med stor sannolikhet inte bedragarna.