Nu lanseras Sveriges första finansiella franchisingkedja.

Publicerad 5 maj 2014

Nyemission inför lansering av Sveriges första finansiella franchisingkedja


En stor marknad som växer samtidigt som konkurrensen minskar – låter det som en orimlig kombination? För 24Money Group, verksamma inom valutaväxling, spar-, lån- och betaltjänster, är det en realitet i och med att svenska banker nu lägger ned sina lokala kontor och avvecklar den kontanthantering som konsumenter och näringsliv fortfarande är beroende av. Nu genomför företaget en nyemission inför den planerade lanseringen av Sveriges första finansiella franchisingkedja, under varumärket 24Money.

0
0
1
695
3687
Laika
30
8
4374
14.0

Normal
0

21

false
false
false

EN-US
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:EN-US;
mso-fareast-language:EN-US;}

– Vi är inte i närheten av det så kallade kontantlösa samhället ännu, säger Christopher Clewehielm, VD på 24Money Group. Både privatpersoner och företag behöver kunna hantera sina vardagsekonomiska ärenden lokalt och kontant över disk. Hos oss kan de göra just detta under ett och samma tak.

Idag har 24Money Group fyra egna butiker i Stockholm, Uppsala och Malmö. Planen är att etablera ytterligare minst 50 butiker runt om i landet på franchisebasis. Samtidigt skapas ett nätverk av ombud, alltså befintliga affärsidkare, som förmedlar en avgränsad del av företagets tjänster över disk.

Kombination av lokala butiker och portal på nätet

Det ovanliga med 24Money är inte bara satsningen på lokala butiker “på hörnet”, utan också kombinationen med vardagsekonomiska tjänster via dator och mobil, som i stort sett motsvarar de tjänster företaget erbjuder i den fysiska världen.

– På vår portal 24Money.se kan kunderna förbeställa resevaluta, se till vilka länder de kan skicka pengar, ansöka om lån och sparkonto med hög ränta. De digitala tjänsterna kommer vi fortsätta hantera själva, och även utveckla nya. Det fysiska butiksnätet bygger vi däremot ut genom franchising, där vi stöder franchisetagarna med alla centrala funktioner så att de helt kan fokusera på att marknadsföra sina lokala erbjudanden.

Centralt affärsstöd till franchisetagare ger skalfördelar

En anledning till att “tröskeln” är hög för att öppna en butik av det här slaget är att sektorn för finansiella tjänster är mycket noggrant reglerad. Det är många tillstånd som måste sökas innan en verksamhet kan startas. Dessutom kräver lagerhållningen av bland annat valuta att man bygger upp omfattande säkerhetsarrangemang. Då 24Money Group redan idag har de här bitarna på plats uppnås snabbt skalfördelar när konceptet rullas ut med hjälp av fristående franchisetagare.

Det centrala affärsstödet omfattar såväl 24Money Groups befintliga tillstånd hos Finansinspektionen som riktlinjer för att söka de andra tillstånd som behövs för varje franchisetagare. Rutiner för att bygga upp säkerhet, larm och övervakning ingår också, liksom funktioner för compliance och riskkontroll, IT-support och systemstöd, marknadsstöd, administration, ekonomi och redovisning.

– Allt det här finns med i vår franchisemanual och utbildningsprogrammet, berättar Christopher Clewehielm. För vår egen del gör franchisemodellen att vi kan expandera mycket snabbare, till en lägre kostnad och risk, samtidigt som vi tjänar pengar som grossist av exempelvis valuta som i dagsläget utgör det affärsområde som har högst omsättning.

Stort lokalt intresse

Efterfrågan på det koncept och de tjänster som 24Money Group kan erbjuda är stor. Lokala myndigheter och företag runtom i landet har flaggat för akut behov av till exempel betaltjänster. Den avveckling av kontantsamhället som främst bankerna driver, upplevs inte vara i synk med verkligheten för vare sig konsumenter eller lokala småföretag.

– Småföretagen har svårt att bära alla kostnader som de digitala transaktionerna för med sig. Sedan flyttar ju folk ofta från mindre orter, bland annat för att de saknar något så viktigt som tillgång till fysiska banktjänster. Kommunerna förlorar skatteintäkter och företagen får svårt att hitta arbetskraft. Så det finns helt klart en efterfrågan på den typ av finansbutiker “på hörnet” som vi nu satsar på.

Nyemission för etablering och företagsförvärv

I nyemissionen erbjuds intresserade investerare att teckna aktier i 24Money Group. Emissionslikviden ska användas till att färdigställa franchisekonceptet och börja etablera nya butiker, initialt i Stockholmsområdet, förvärva bolag som kan stärka marknadsandelar och därmed varumärket, samt på sikt påbörja en expansion i de nordiska grannländerna. En listning av företaget på någon av de svenska börslistorna planeras ske inom de närmaste tre åren.

– Vår franchisekedja under varumärket 24Money ska bli en aktiv del av det ekonomiska livet på lokal nivå, med ett stort urval av både fysiska och digitala vardagsekonomiska tjänster som förenklar livet för våra kunder. Vi vill skapa en stark lojalitet till varumärket och till våra lokala franchisetagare. Lyckas vi med det lokalt så kommer vi också att lyckas nationellt. Jag tror att de nya aktieägare som vi får in genom nyemissionen har en spännande och lönsam resa tillsammans med oss befintliga aktieägare framför sig. 

  • Investeringen är avdragsgill med Investeraravdraget
  • Investeraravdraget innebär att privatpersoner som köper andelar i ett småbolag antingen när det bildas eller vid en nyemission får göra avdrag i deklarationen i inkomstslaget Kapital för hälften av sina investeringar upp till 1,3 miljoner kronor. Avdraget, som högst får vara 650 000 kronor, blir alltså en skattelättnad på 195 000 kronor per år. Investeraravdraget tillämpas på investeringar gjorda efter den 30 november 2013. Mer information om investeraravdraget finns på skatteverket.se
  • Teckna här


0
0
1
165
879
Laika
7
2
1042
14.0

Normal
0

21

false
false
false

EN-US
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:EN-US;
mso-fareast-language:EN-US;}