“Våra strategiska portföljbolag utgörs nu av innovationsdrivna tillväxtbolag vars affärsmodeller är globalt skalbara”, säger Arez Arazu, vd för Northern wind ventures.

Publicerad 1 mar 2016

Northern wind ventures renodlar portföljinnehaven

Rusar för framtiden
Private equity-bolaget Northern wind ventures har genomgått en förändringsresa och renodlat portföljinnehaven. Fokus ligger på innovationsdrivna tillväxtföretag med internationellt skalbara affärsmodeller.

Sedan Arez Arazu tillträdde som vd för Northern wind ventures i somras har förändringarna gått snabbt och följt en röd tråd. 
– Våra strategiska portföljbolag utgörs nu av innovationsdrivna tillväxtbolag vars affärsmodeller är globalt skalbara, säger Arez Arazu, vd för Northern wind ventures.
Som ett led i den strategin avvecklade Northern wind ventures sina innehav i till exempel MaxEquity och Capillum Holding. Idag har bolaget tre strategiska portföljbolag: Sensavis, Wizzcom och By crowd. 
Sensavis 3D-undervisning
Sensavis har tagit fram en mycket uppmärksammad 3D-undervisningsprodukt för lärare som ett verktyg för att öka elevernas inlärningsförmåga. Produkten, The 3D-classroom, fokuserar på naturvetenskapliga ämnen. Licenser har sålts till hundratals skolor världen över. I höstas ingick Sensavis partnerskap med Microsoft som innebär att bolaget är en global partner. 
– Sensavis utvecklas starkt och intresset är extra stort i USA och Asien. Sensavis har till exempel tecknat avtal med Singapores utbildningsdepartement och bolagets framtid ser minst sagt lovande ut, säger Arez Arazu. 
Spännande framtid för Wizzcom 
Förra månaden intervjuade Investerarbrevet Arez Arazu om bolagets portföljbolag Wizzcom, läs intervjun här. Bolaget genomför en nyemission och nästa informationsträff sker den 10 mars, se nedan. Wizzcom är verksamt inom digital 3D-filmskyltning i till exempel gallerior och hotell. Bolagets teknik innebär att man kan se 3D-filmerna utan speciella glasögon. 
– Att framtiden stavas 3D råder det ingen tvekan om. Wizzcom håller på att förändra marknaden och med nyemissionen lägger bolaget grunden för att genomföra viktiga förändringar, säger Arez Arazu. 
By Crowd
By crowd består av Jobs by crowd och Investor by crowd. Jobs by crowd är en tjänst för referensbaserad rekrytering. Ett tips som leder till en lyckad rekrytering resulterar i att tipsaren får en hittelön. Jobs by crowd har även utvecklat en B2B-lösning som vänder sig till HR-chefer och underlättar internrekrytering i företag. Northern wind ventures avser att ingå ett partnerskap med ett rekryteringsföretag som ska driva Jobs by crowd med Northern wind som delägare. Istället ska allt fokus läggas på Investor by crowd.
Investor by crowd kommer att nylanseras under 2016. Det kommer att vara en crowdfunding-plattform för publika noterade bolag, inte gräsrotsbolag. 
– Vi har väldigt stora planer för Northern wind ventures framöver, och där har Investor by crowd en nyckelroll som tillväxtmotor för vår egen verksamhet, säger Arez Arazu.
Ny styrelse och huvudägare
Ytterligare ett led i Northern wind ventures omstöpning var att förändra styrelsen samt att ta in en ny huvudägare. Styrelsen utgörs i dag av tre ledamöter. Jim Blomqvist är ordförande och har lång erfarenhet från styrelsearbete i noterade och onoterade bolag. Mats Espander har drygt 20 års erfarenhet inom Life science och finansbranschen, främst inom marknadsföring och försäljning. Per Eklund arbetar som Global pricing manager för Sandvik Coromant. Den nya huvudägaren är Stig Norberg via sitt bolag Stile Capital. 
  • Informationsträff om Wizzcoms nyemission
  • Den 10 mars anordnar Wizzcom en informationsträff. På träffen visas filmer i 3D-format och företrädare för Wizzcom berättar om bolaget, nyemissionen och framtidsplanerna. 
  • När: 10 mars kl. 18:00
  • Var: Alströmergatan 20, 112 47 Stockholm
  • Anmälan sker till: [email protected]
  • Läs mer på Wizzcoms emissionssida: emission.wizzcom.se
  • Där finns även teckningssedel, memorandum samt en film om 3D-skyltning.