Robin McDonald och Marcus Brookes. Fund Manager – Multi-Manager respektive Head of Multi-Manager på Schroders

Publicerad 3 jul 2017

När är det dags att kliva av börsen?

Jaga inte sista kronan
Det är bättre att kliva av aktiemarknaden i tid, även om trenden just nu är stark. Det viktiga för investerare är nämligen att undvika den nedgång på marknaden som förr eller senare kommer.

Det är slutsatsen i en aktuell rapport från kapitalförvaltaren Schroders, Is it time to focus on capital preservation, rather than capital growth?

I de korta marknadsrörelserna är det vanligt att investerare försöker hitta toppar och bottnar på marknaden. Men det är en strategi som ofta straffar sig.

Undvik nedgångarna

Att följa de längre cyklerna är däremot ofta mer lönsamt. De spelar ingen större roll för avkastningen om du kliver av lite för tidigt. Det viktigaste är nämligen att undvika nedgångarna.

I rapporten illustreras detta med ett exempel.

En femårsperiod som ger avkastningen 10, 10, 5, 5, och 0 procent per år ger en högre total avkastning än en femårsperiod med utvecklingen 20, 20, 10, 10, och minus 25 procent per år.

 

Börjar närma oss slutet

Frågeställningen när det är dags att kliva av marknaden är något som i princip alla investerare brottas med. Ovanstående exempel ska inte ses som någon prognos, inte heller ett råd om att man alltid ska ha en försiktig utgångspunkt för sina investeringar. Schroders vill helt enkelt påtala vikten av att vara förberedd på vad som komma skall och för tillfället är bedömningen att vi rimligtvis börjar närma oss slutet på en bullmarket.

Schroders anser att den amerikanska aktiemarknaden i dag är invaggad i en falsk säkerhet, som hålls uppe av låga räntor och kvantitativa lättnader.

– Vi tror inte att någon av dessa faktorer kommer att vara för evigt, menar Marcus Brookes och Robin McDonald, Head of Multi-Manager respektive Fund Manager – Multi-Manager på Schroders och som ligger bakom rapporten.

Sedan efterkrigstiden har en uppgångsfas på den amerikanska aktiemarknaden i snitt varat i 64 månader, och gett en totalavkastning på 163 procent. De 15 efterföljande månaderna har börsen i snitt tappat lite mer än hälften av den avkastningen.


Värderingen rekordhög

– Hittills har den nuvarande börscykeln både varit längre och gett en bättre avkastning än snittet. Avkastningen har varit 300 procent och pågått i 98 månader, skriver rapportförfattarna.

Även ur ett värderingsperspektiv befinner sig den amerikanska aktiemarknaden på näst intill rekordnivåer. 

– Med undantag för en kort period under 1929 och perioden mellan februari 1997 och augusti 2001 har värderingen av amerikanska aktier aldrig varit högre än i dag, skriver Schroders, som även anser att en del andra tillgångsslag är överprissatta. De påtalar att dollarn har befunnit sig i en bullmarket sedan 2011 och att obligationsmarknaden upplevt samma trend sedan 1981.

För att läsa hela rapporten eller andra analyser från Schroders, klicka här.