Fredrik Strömberg, makroanalytiker på Söderberg & Partners, tror på en relativt positiv marknad i höst

Publicerad 5 aug 2013

Makroanalytikern: så går det för marknaden i höst


Den amerikanska ekonomin blåser liv i de globala aktiemarknaderna. Det framhöll makroanalytikern Fredrik Strömberg när han presenterade finansrådgivaren Söderberg & Partners marknadsutsikter inför det kommande kvartalet.

0
0
1
459
2434
Laika Consulting
20
5
2888
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

 

– En stark börsutveckling under slutet av våren resulterade i att vi sänkte våra kortsiktiga förväntningar något. Därefter föll börsen dryga 10 procent, men positiva rapporter från bolagen under sommaren samt en fortsatt återhämtning på den amerikanska marknaden har stärkt humöret och indikerar nu en relativt god start på hösten.

 

Det konstaterade Fredrik Strömberg när han under slutet av juli berättade vad Söderberg & Partners tror om marknaden de kommande månaderna.

 

Enligt Fredrik Strömberg börjar nu aktie- och räntemarknaden komma tillbaka efter en svag utveckling under juni. Den dystra stämningen på marknaden under inledningen av sommaren sattes till stor del av en svag utveckling i Kina i kombination med den amerikanska centralbankens uttalande om minskade stimulanser framöver:

– Federal Reserves uttalande om minskade lättnadsåtgärder gjorde marknaden nervös och resulterade i ett fall på både ränte- och aktiemarknaderna. Samtidigt visade ledande indikatorer på en sämre återhämtning i Kina än väntat, vilket bidrog till den negativa effekten, säger Fredrik.

 

Fortsatt risk på räntemarknaden

Fredrik konstaterar att beskedet från den amerikanska centralbanken bland annat innebar att långa räntor började stiga med följden att exempelvis tillväxtmarknadsobligationer föll med tio procent. 

– Vi är nu mer positiva till räntemarknaden, men anser att det fortfarande finns anledning att vara försiktig kring längre ränteplaceringar. Räntemarknaden kan påverkas negativt, i synnerhet om den amerikanska centralbanken går ut med fler signaler om minskade lättnader, säger Fredrik.

 

Trots fortsatta risker på räntemarknaden har Söderberg & Partners en positiv marknadssyn inför hösten. Det beror bland annat på bolagens rapporter som ger stöd till ett fortsatt förtroende för återhämtning:

– De rapporter som kommit in från börsbolagen bekräftar i många fall att kvartalet gått bättre än väntat. Inför nästa kvartal samt avslutningen på året bedöms utvecklingen ligga kvar på samma nivå eller bli bättre. Sammantaget stärker det vår tro om en positiv konjunkturförändring.

 

Undvik Latinamerika

Regionmässigt anser Fredrik Strömberg att man bör undvika investeringar i Latinamerika, som generellt präglas av en politisk orolighet och stigande inflation, men är däremot positiv till utvecklingen i USA. Fredrik konstaterar att det faktum att Federal Reserve nu kan minska de offentliga stimulanserna är ett tydligt tecken på en starkare underliggande ekonomi i landet.

– Vi ser nu en vändning inom USA som driver utvecklingen på de globala marknaderna. Återhämtningen märks framförallt inom bostadssektorn samt industrin och påverkar den amerikanska ekonomin positivt på alla sätt. Får vi även se en bättre utveckling i Kina, talar mycket för en trevlig höst på börsen, sammanfattar han.En stark börsutveckling under slutet av våren resulterade i att vi sänkte våra förväntningar något, men positiva rapporter från bolagen och
en bra återhämtning på den amerikanska marknaden tyder nu på en relativt positiv höst.