“Om till exempel populistiska partier vinner mark så kan det bli turbulent på marknaden”, säger Johanna Gustafsson.

Publicerad 1 mar 2017

Lista: Kvantfonderna du ska ha när börsen surnar

Fem bra fonder
Även om börsen frodas saknas det inte oroshärdar som kan sätta punkt för den drygt fem år långa börsuppgången. Här är fondexpertens tips om snabbfotade kvantfonder som kan klara turbulensen väl.

I år stundar tre viktiga val i Europa. Förutom att fransmännen går till valurnorna och väljer president hålls betydelsefulla val i Tyskland och Nederländerna. 
– Dessutom råder osäkerhet kopplat till Brexit och Trump, berättar Söderberg & Partners fondexpert Johanna Gustafsson och fortsätter: 
– Om till exempel populistiska partier vinner mark så kan det bli turbulent på marknaden framöver. Då kan kortsiktiga investerare vinna på att placera en del i kvantfonder. 
Kortsiktighet passar bara vissa
Däremot anser hon inte att den stora majoriteten av fondspararna – de som till exempel väljer en långsiktig portfölj och sedan inte är speciellt aktiva – ska börja agera kortsiktigt för att tajma marknaden. 
En kvantfond är helt enkelt en fond där placeringarna bestäms av en programvara som följer en viss modell. Den modellen kvantifierar – därav namnet kvantfond – en mängd parametrar och kommer sedan fram till och det är köp eller sälj som gäller. Ibland kan det handla om riktigt kortsiktiga affärer på någon sekund, andra gånger handlar det om minuter eller dagar. 
– Kvantfonder kan vara riktigt snabbfotade och kan därför parera marknadens nycker raskt. Dessutom är förvaltningsavgiften ofta lägre, berättar Johanna Gustafsson. 
Det senare beror på att en dator fattar besluten, vilket innebär att förvaltaren inte lägger tid på att analysera exempelvis kvartalsrapporter. 
Svårt att hitta kvantfonder
Det kan vara svårt att på egen hand hitta kvantfonder eftersom fondbolagen långt ifrån alltid är tydliga med att fonderna följer en kvantitativ modell. Johanna Gustafsson har analyserat utbudet på den svenska marknaden och tagit fram fem fonder, se fakta nedan. 
JPM Strategic Growth har bra historisk avkastning till relativt låg risk. Den placerar i omkring 300 bolag. RAM:s fond placerar på tillväxtmarknader och har 1 300 innehav. Dessutom handlas den mycket snabbt. 
– Snabbheten innebär att den kan investera i bolag som andra fonder inte skulle våga gå in i på grund av dålig likviditet, berättar Johanna Gustafsson. 
Det svenska fondbolaget Lynx fond startade år 2000 och har framför allt gått bra när börsen gått dåligt. SPP:s fond placerar globalt och följer även bolagets standard för hållbara investeringar. SEB Aktiesparfond startade redan 1978. Riktmärket är att 25 procent placerar i Sverige och resten globalt.