Publicerad 3 apr 2017

Lista: 10 bästa hållbarhetsfonderna

Fondexpertens bästa fondtips
Hållbarhet är i full färd med att segla upp som ett av de viktigaste kriterierna när sparare väljer fonder. Söderberg & Partners hållbarhetschef Kajsa Brundin tipsar om 10 bra fonder.

Rådgivningsföretaget Söderberg & Partners har under många år nagelfarit hur det egentligen står till med fondbolagens hållbarhetsarbete. I sin årliga Trafikljusrapport har bolaget utsett finansbranschens bästa aktörer. I år präglades vinnarlistan av hållbarhet och ansvarsfulla investeringar. 
– Vi vill driva branschen mot ökad hållbarhet. Dessutom måste det bli enklare för vanliga sparare att välja hållbara fonder. Det är en viktig anledning till att vi utser årets hållbara aktör, berättar Kajsa Brundin. 
Öhman Fonder knep priset 
Trafikljusrapporten korar vinnare inom olika kategorier. Årets fondförsäkringsbolag blev SPP; Vanguard korades till årets fondbolag och Skandia tog hem priset inom kategorin årets livförsäkringsbolag. Öhman Fonder utsågs till Årets hållbara aktör 2016, se fakta nedan. Kajsa Brundin ger bolaget en eloge för att de öppet visar hur deras hållbarhetsarbete går. 
– Öhman har ett bra hållbarhetsarbete och de vågar vara transparenta. På hemsidan kan man läsa om såväl med- som motgångar i hållbarhetsarbetet, säger hon. 
Hur bör fondbolag som ägare arbeta? 
– Påverkansarbete är en mycket viktig del. Forskning visar att det är viktigt med en seriös dialog, man ska inte vara aggressiv och till exempel hota med att rösta mot på bolagsstämman.
Varför biter inte hot? 
– Hot leder ofta till att bolaget hamnar i försvarsposition. Sedan blir ställningarna låsta och man kan inte påverka företaget i rätt riktning. 
Så hittar du hållbara fonder
Att som vanlig sparare hitta hållbara fonder är långt ifrån enkelt. Ett sätt är att gå in på hållbarhetsprofilen.se. Söderberg & Partners har också en diger sammanställning, men den tjänsten är enbart öppen för bolagets kunder. Kajsa Brundin och hennes team har tagit fram tio fonder med ett högt hållbarhetsbetyg i olika fondkategorier. 
– De här tio fonderna har enligt vår bedömning ett mycket bra hållbarhetsarbete, både när det gäller att hitta hållbara innehav och att arbeta med ansvarsfullt ägande och påverkansarbete, slår Kajsa Brundin fast. 
Positivt urval handlar bland annat om hur fondbolagen arbetar internt med hållbarhet, till exempel vilka analyser och verktyg som förvaltarna har för att kunna välja in rätt bolag. Innebörden av ansvarsfullt ägande är hur väl fondbolagen driver hållbarhetsfrågor med bolag som de investerar i. 
Det finansiella betyget baseras på hur väl fonderna har presterat utifrån kombinationen av risk, avkastning och avgifter. Om betyget är grönt, är fonden ett av de bästa valen i sin kategori medan gult innebär att fonden är bra. Rött betyg innebär omotiverat höga kostnader eller andra egenskaper som inte är lämpliga för ett sparande, enligt Kajsa Brundin. 
  • Motivering: Årets hållbara aktör 2016 
  • Öhman Fonder utses till årets hållbara aktör. Öhman ligger i framkant genom att aktivt arbeta som ansvarstagande investerare, med fokus på att påverka bolag i en mer hållbar riktning. Genom att på ett systematiskt sätt integrera hållbarhetsfrågorna i förvaltningen och vara transparenta med sitt påverkansarbete, driver Öhman utvecklingen inom hållbar fondförvaltning.
  • Läs Trafikljusrapporten här