Läkare Utan Gränsers läkare Johan von Schreeb och sjuksköterska Lisa Rydell hjälper drabbade i Filippinerna.

Publicerad 22 nov 2013

Laika Consulting stöttar Filippinerna – gör det du också!


Alla investerare vill få avkastning för sina pengar, och det gäller även investeringar i välgörenhet. När vi skulle stötta katastrofdrabbade Filippinerna ville vi få så mycket välgörenhet för pengarna som möjligt. Vi valde därför att skänka 10 000 kronor till Läkare Utan Gränser – en organisation som verkar med hjärta och hjärna.

Få har missat nyheten om supertyfonen Haiyan som med full kraft slog till mot Filippinerna den 8 november och fullkomligt ödela ögruppen. I sina spår lämnade tyfonen tusentals döda och miljontals utan hem. Nina Lundgren arbetar med insamling för Läkare Utan Gränser och berättar mer om hjälpbehovet i landet.

– När det har skett en naturkatastrof brukar man tala om “the big five”. Det är väldigt basala saker som måste finnas på plats. De drabbade behöver mat, rent vatten, tak över huvudet och hjälp med sanitet. Om dessa fyra saker brister, blir nummer fem ännu viktigare. Nämligen tillgång till en grundläggande hälso- och sjukvård, berättar Nina Lundgren.
Uppblåsbara sjukhus ska stötta sjukvården
Läkare Utan Gränser har nu cirka 150 hälparbetare på plats i det katastrofdrabbade området. Där ibland läkare, psykologer och logistiker. Nina berättar att deras främsta uppgift just nu är att stötta den befintliga sjukvården i landet. Det gör man genom att hitta lösningar när sjukhus förstörts och den medicinska utrustningen svepts bort.
– Vi försöker exempelvis sätta upp mobila akutteam, vårdcentraler och uppblåsbara sjukhus med akutavdelningar, mödravård och vårdavdelningar. Den största utmaningen har varit logistiken och svårigheten att ta sig till vissa av öarna, konstaterar Nina.
Hon berättar också att hjälpbehovet är som störst längst ute på landsbygden där det är svårt för hjälpen att nå fram:
– Barn och fattiga personer, som har svårt att ta sig till större städer, tillhör de mest utsatta efter katastrofen. Vi har därför arbetat mycket med att försöka nå fram till dessa grupper och områden. Just nu har kvinnor med komplicerade förlossningar
ingenstans att föda sina barn på ett säkert sätt eller att få ett kejsarsnitt,
så vi kommer snarast att öppna en mottagning för gynekologi och mödravård i
Tacloban säger Nina Lundgren.

0
0
1
37
200
Laika Consulting
1
1
236
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

    
Räknar med att vara kvar till februari
Läkare Utan Gränser arbetar nu i fem områden på tre olika öar i Filippinerna och kommer att vara kvar till åtminstone februari nästa år. Nina Lundgren konstaterar att de humanitära behoven varierar från plats till plats men att behovet av hjälp kommer att finnas kvar under en lång tid framöver. 
– Det finns en hel del risker som uppstår i följderna av katastrofen. Dricksvattnet har delvis förstörts av salta flodvågor, och antalet myggor har ökat och därmed risken för malaria. En del skadar sig också när de exempelvis försöker bygga upp sina hus igen. Vi försöker därför se till så att vaccin och annan nödvändig medicin finns på plats, säger Nina.


Utöver primär sjukvård hjälper Läkare Utan Gränser även till med att dela ut tält, hygienartiklar, köksredskap samt skyddskit. Hittills har organisationen flugit in över 350 ton
humanitära och medicinska förnödenheter.


Skänk ett bidrag redan i dag!

Läkare Utan Gränsers verksamhet finansieras till 90 procent av privata bidrag och till resterande del av institutionella bidrag. Nina Lundgren menar att den höga andelen privata bidrag skapar ett oberoende som gör det möjligt att agera snabbt på platser där behoven är som störst. 
För oss på Laika Consulting var Läkare Utan Gränser det självklara valet eftersom organisationen omvandlar vårt bidrag till praktiskt hjälp. Vi hoppas nu att många följer vårt exempel. Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation
som i Filippinerna arbetar med de mest akuta behoven. I nuläget är det svårt
att förutspå hur länge deras insatser kommer att krävas i Filippinerna.
Eftersom de vill vara säkra på att de kan använda insamlade medel så effektivt
som möjligt ber Läkare Utan Gränser att bidrag i största möjliga mån ges till akutfonden.
Pengarna går då till de behov som finns i akuta kriser.