Jan Nilsson, vd TrygghetsSpar, Anders Johansson, vd Ratsit och Ingmar Rentzhog, vd Laika Consulting.

Publicerad 1 jul 2015

Laika Consulting inleder strategiskt samarbete med Ratsit för tjänst mot ID-kapningar


Laika Consulting har inlett ett samarbete med kreditinformationsföretaget Ratsit för utveckling och försäljning av trygghetstjänster. Syftet är att motverka det allt större problemet med ID-kapningar. Tillsammans med Laika Consultings dotterbolag TrygghetsSpar AB kommer tjänsten att erbjudas till en gemensam kundstock bestående av över en miljon kunder och medlemmar.

ID-kapning är det vanligaste bedrägeribrottet i Sverige och drabbar årligen cirka 65 000 personer. Det tar ofta tid innan de drabbade själva upptäcker att de blivit utsatta, vilket kan leda till såväl betalningsanmärkningar som långa processer med kreditgivare. Den drabbade anses vara skyldig tills motsatsen har bevisats och förutom ekonomisk förlust brukar även kränkningen för den drabbade vara stor. 

Laika Consulting och det Kalix-baserade dotterbolaget TrygghetsSpar lanserar nu en produkt som skyddar kunder i flera steg mot ID-bedrägerier, såväl före som under och efter en potentiell kapning. Den nya samarbetspartnern Ratsit kommer med sin spetskompetens inom kreditinformation och sitt breda kundregister att hantera bevakningen av misstänkta ändringar i privatpersoners uppgifter, som ofta är en indikation på en förestående ID-kapning. 

– Behovet av tjänster mot ID-kapning har ökat dramatiskt. Det ser vi inte minst på att antalet ID-stölder har ökat stadigt de senaste åren. Ratsit är väletablerade inom affärs- och kreditinformation och samarbetet skapar en fantastisk möjlighet att nå ut till en större publik, säger Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting och fortsätter:

– Gemensamt har vi en räckvidd till mer än en miljon privatpersoner och företagare. Vi är övertygade om att det finns ett stort behov av trygghetsprodukter inom ID-skydd på marknaden. 

Ratsit arbetar med affärs- och kreditinformation och har cirka 800 000 medlemmar och innehar uppgifter om drygt 8 miljoner människor och 2,2 miljoner företag. Företaget har varit aktivt sedan 2006. 

– Ur ett långsiktigt perspektiv är samarbetet strategiskt viktigt för Ratsit. Den största fördelen är att vi kommer närmre den finansiella marknaden genom att samarbeta med en aktör som Laika Consulting, förklarar Ratsits vd Anders Johansson. 

Jan Nilsson, vd för TrygghetsSpar lägger till:

– Vi har en produkt som är unik. Den hjälper inte bara kunden då de har utsatts för brott samtidigt som den proaktivt förebygger ID-kapningar. Genom att samverka får vi större möjlighet att erbjuda paketlösningar och skapa mervärde för kunder som använder sig av andra tjänster. Vi ser stora synergier med att erbjuda denna tjänst tillsammans med våra övriga spar- och försäkringslösningar.

Framöver finns även en vision att kunna sluta upp med andra organisationer, med fler av Laika Consultings andra kunder som har större kundstockar inom fond och försäkring. Ingmar Rentzhog anser att det kommer att bli lika naturligt att ha skydd mot ID-kapningar som att ha pensions- eller hemförsäkring. 

– Trygghetsprodukter bör vara en naturligt integrerad del av annat sparande och försäkring. Därför vore idealet att exempelvis fackförbund eller andra medlemsorganisationer ansluter sig och erbjuder detta som en extra trygghet till sina medlemmar, avslutar Ingmar Rentzhog.

Mer information hittar du här.