”Nästan alla parametrar är positiva till börsen. Så har det i princip varit sedan mars förra året”, säger Magnus Dahlgren.

Publicerad 2 maj 2017

Kvantfonden som parerar nedgångar och rider uppgångar

Kvantfonden som levererar
Carlsson Norén Aktiv Allokering växlar effektivt mellan aktier, räntor och företagsobligationer. Programvaran – Timingindikatorn – som styr fondens placeringar har ett bra track record.

Nu när räntorna är så extremt låga kräver bra långsiktig avkastning att man är med på börsuppgångarna. Men det räcker inte. 
– Minst lika viktigt är att parera nedgångarna. Det är precis det som vår förvaltningsstrategi levererar. 
Det berättar Magnus Dahlgren som förvaltar Carlsson Noréns fond Aktiv Allokering som är en absolutavkastande fond. Förenklat följer fonden med aktiemarknaden när den stiger, men växlar över till andra tillgångsslag när börsen vänder ned. 
Levererat snittavkastning på 5,8 procent 
Fonden startade i början av 2015. Men modellen som styr förvaltningen – Timingindikatorn – har använts sedan 2012 inom diskretionär förvaltning. Som diagrammet nedan visar har strategin levererat en genomsnittlig årsavkastning på 5,8 procent. 
Att fonden är modellbaserad innebär att det är programvaran Timingindikatorn som signalerar hur fonden ska allokera mellan svenska aktiemarknaden, korta och långa räntor samt företagsobligationer. Fonden placerar inte i enskilda aktier, utan placerar i indexfonder, ETF:er och terminer. 
Nu har fonden tyngdpunkt mot aktiemarknaden. 
– Nästan alla parametrar är positiva till börsen. Så har det i princip varit sedan mars förra året, berättar Magnus Dahlgren. 
Viktigt att vara aktiv när volatiliteten ökar
Samtidigt är värderingarna höga och volatilitetsindex på sin lägsta nivå på mycket länge. 
– Volatiliteten kommer med all säkerhet att öka. Och då blir det ännu viktigare att vara riktigt aktiv i förvaltningen, säger han. 
Magnus Dahlgren är en av upphovsmännen bakom Timingindikatorn. Tidigare har han arbetat som förvaltare och analytiker på till exempel AP-fonderna och SEB. Och det var på AP-fonden som grunden för indikatorn lades. 
Timingindikatorn mäter en mängd parametrar, se fakta nedan. Dit räknas till exempel makrostatistik, ledande indikatorer och olika riskmått. Dessutom analyseras fondflöden och hur investerare ligger positionerade. 
Bra krockkudde som attraherar professionella investerare 
Fonden prioriterar risk och kapitalbevarande, vilket bidragit till att långsiktiga institutionella investerare fått upp ögonen för fonden. 
– Fonden ska hänga med i minst 60 procent av en börsuppgång, men faller långt ifrån lika mycket som marknaden när börsen dyker, berättar Magnus Dahlgren. 
Förutom institutioner är fonden ett intressant alternativ för privatpersoner. Men eftersom fonden tar relativt låg risk är den inget för alla som föredrar hög risk. 
– Om man istället tycker att det är jobbigt när börsen dyker 20 procent, vilket den mycket väl kan göra, ja då är Aktiv allokering ett bra alternativ, säger Magnus Dahlgren. 
  • Fakta: Timingindikatorn
  • Timingindikatorn är en kvantitativ modell. Syftet är att identifiera när en portfölj ska vara över- respektive underviktad olika tillgångsklasserna aktier, korta räntor, långa räntor och företagsobligationer. Modellen baseras på såväl makroekonomiska som finansiella data och bestämmer en ny tillgångsfördelning varje vecka. Modellen ser bland annat till trender och extremvärden för marknadsvolatilitet (VIX) och ekonomisk statistik såsom amerikanskt inköpschefsindex (ISM). Totalt omfattar modellen ett hundratal parametrar.
  • www.carlssonnoren.se

Diagrammet visar avkastningen för strategin Timingindikatorn från december 2011 till april 2017. Den ljusblå linjen visar utvecklingen för OMRX T-bill + 1,8% per år, som är fondens benchmark.
Siffrorna innan februari 2015 är baserade på diskretionär förvaltning men omräknade till fondens avgiftsstruktur.
Den genomsnittliga årsavkastningen uppgår till cirka 5,8% och Sharpe-kvoten till 0,87.