Radarpar: Torgny Prior och PO Nilsson på fondbolaget Prior Nilsson.

Publicerad 31 mar 2017

Hedgefonder: En toppresterare att räkna med

Hedgefonden som snittar på 13 procent
Privata Affärer har utsett Prior Nilsson Idea till bästa hedgefond 2016. Förvaltaren, Torgny Prior, placerar efter sina bästa idéer som lyxkonsumtionsbolag och bilar. Den strategin har gett fonden fart.

Med en snittavkastning på nästan 13 procent per år de senaste fem åren är hedgefonden Prior Nilsson Idea en uthållig toppresterare. Fonden har till exempel investeringar i LVMH som äger Louis Vuitton, Tag Heuer och Moët & Chandon. Daimler och BMW är två andra exempel. 
– Bolag inom lyxkonsumtion finns inte i Sverige och de kompletterar vår portfölj bra, berättar Torgny Prior som förvaltar fonden tillsammans med PO Nilsson. 
– Dessutom gynnas de av den europeiska konjunkturen, lägger PO Nilsson till. 
Dags att blanka Ica?
Fondens namn – Idea – kommer av att den ska innehålla förvaltarnas bästa idéer. Och det råder ingen brist på idéer hos de båda förvaltarna. Bland annat funderar de på om Ica – som har gått starkt – är fullvärderat. Därmed kan det bli dags att blanka aktien. 
– Ica är högt värderat och har låg tillväxt. Lägg till utmaningar som ökad e-handel och fler lågprisalternativ och sannolikheten för positiva överraskningar är liten, berättar PO Nilsson. 
Utflöden ur fastighetsfonder skapar möjligheter
I somras sålde förvaltarna fastighetsaktier på stigande räntor. Räntorna steg och fastighetsaktier har haft en medioker utveckling. Svenska fastighetsfonder har utflöden och utlänningar säljer. Samtidigt har till exempel Kungsleden en emission på 1,6 miljarder. 
– Det är ett stort utbud i en trång sektor. Om aktierna faller kan vi använda vår kassa för att snabbt öka, berättar Torgny Prior. 
Volvo är största innehavet
Idea är en specialfond som kan ha upp till 30 procent i en aktie. I dag är Volvo största innehav och väger drygt 10 procent. Andra viktiga innehav är verkstads- och skogsbolagen Sandvik, SKF, SCA och Stora Enso. 
– De positionerna bygger på idén att industrikonjunkturen stärks alltmer. Vi har även placerat i europeiska verkstadsbolag på samma tema, säger han. 
Förvaltarna ser ljust på konjunkturen. I USA började räntorna stiga i somras och de svenska brukar följa efter ett år senare. Den högre tillväxten leder till att vinstestimaten för i synnerhet cykliska bolag kommer att stiga, enligt Torgny Prior. Idea kan variera exponeringen mot aktiemarknaden från 50 till 130 procent. I skrivande stund har den 80 procent. 
Varför är ni inte fullt exponerade mot börsen när ni ser ljust på utvecklingen?
– Det kan vi vara imorgon. Vi kan handla i en idé över en dag eller över lång tid, men priset måste vara det rätta, säger Torgny Prior.