Publicerad 3 feb 2014

Hästens år i öst eller väst?


Stabil, stark och med god samarbetsförmåga. Likheterna är flera mellan den kinesiska beskrivningen av hästens år och utvecklingen inom ekonomin. Men uppgångarna väntas främst i väst – inte minst inom USA.

Den 31 januari infaller hästens år enligt det kinesiska horoskopet och inte bara hästens år utan trähästens år, vilket senast inföll för sextio år sedan.

– Trähästens år står för ett positivt år och det stämmer delvis överens med utvecklingen inom ekonomin. I USA ser vi en allt mer stabil marknad och politiker som börjar visa tecken på samarbetsförmåga, säger Richard Gillham inom kapitalförvaltaren Legg Mason.

Tillväxtmarknadernas decennium är över
Att tillväxtmarknaderna står inför fortsatta utmaningar är däremot tydligt och under den senaste tiden har rubrikerna handlat om allt från devalveringar i Argentina till politiska problem i Ukraina och Thailand. Problemen märks också i Kina där  nköpschefsindex inom industrin nyligen föll under 50-strecket, vilket är ett tecken på att ekonomin inte längre befinner sig i expansion.

– Tillväxtmarknadernas gemensamma utmaning är Federal Reserves minskade stimulanser. Värst drabbade är länder med stort exportberoende och en stark koppling till den amerikanska dollarn. Förväntningar på högre räntor i USA resulterar i kapitalutflöden från dessa marknader, säger Gillham.
Hästens år märks farmförallt i USA
Den marknad som Richard Gillham tror mest på under året är den amerikanska. Anledningen är den allt mer stabila utvecklingen inom ekonomin med växande företagsvinster och ökande konsumtion.
– Vid sidan av den industriella revolutionen blir betydelsen av energiutvinningen allt tydligare. Stora internationella kemibolag flyttar nu sina fabriker till USA. Utvinningen av skiffergas har gjort USA till den
billigaste kemikalieproducenten utanför Mellanöstern, säger Richard Gillham.
Richard Gillham anser nu att en uppgång på omkring tio procent inom den amerikanska aktiemarknaden är rimlig under året. Han tror också att marknaden kommer att drivas mer av accelererande företagsvinster och mindre av värderingar

Tillväxten i Europa under en procent 2014
Peter Andersson, kollega till Richard Gillham, är också positiv till utvecklingen inom USA. Han konstaterar att landet trots en hög statsskuld i förhållande till BNP står bättre rustat än flertalet andra länder med starkare kassor i relation till BNP

I dag bidrar konsumtionen i USA med cirka 70 procent av BNP, vilket kan jämföras med motsvarande siffra för Kina som uppgår till 35 procent. För att Kina ska lyckas i ambitionen att skapa en mer konsumtionsdriven ekonomi krävs det massiva reformer, säger Andersson och konstaterar att han inte heller är så imponerad av utvecklingen inom Europa. 

Han menar att regionen är intressant, men på samma sätt som tillväxtmarknaderna brukade vara. Det finns en avkastningspotential, men också en betydande risk. Peter Andersson tror också att tillväxten i regionen kommer ligga under en procent under året och menar att många fundamentala problem återstår, där ibland en kreditmarknad som ännu ej fungerar. 
Kvantitativa lättnader positiva för hushållskassorna

Inför det nya året står det klart att Federal Reserve förmodligen kommer avsluta sina kvantitativa lättnader under 2014. Peter Andersson konstaterar att oron kring en ökad inflation på grund av stimulanserna hittills varit obefogad. 
– Vi har ännu inte sett alla konsekvenser av stimulansåtgärderna, men det är tydligt att obligationsköpen lyckats skapa en förmögenhet i USA. Under krisåren uppgick hushållens förmögenhet till 47 biljoner dollar, nu är siffrorna omkastade och den totala förmögenheten uppgår till 74 biljoner dollar, säger Peter Andersson. 
Han menar att den amerikanska centralbankens utmaning nu handlar om inflationen och arbetslösheten. Den låga inflationen som ligger strax över en procent i landet innebär att Federal Reserve förmodligen kommer att behålla en låg räntenivå. Gällande arbetslösheten så har den minskat i landet, men den utgör fortfarande ett problem. Bland annat eftersom många företag efterfrågar en annan kompetens än tidigare. 

En långvarig uppgång i USA
Richard Gillham konstaterar att marknaden i USA påminner om den under Clinton-administrationen 1996. Nu liksom då pågår en teknologisk revolution inom landet, ett viktigt handelsavtal har undertecknats och inflationen är låg. Han tror också att vi nu kommer att få se en långvarig uppgång på aktiemarknaden likt den under 1990-talet.

– Vi tror definitivt att den amerikanska aktiemarknaden kommer att uppfylla investerarnas förväntningar på hästens år. Den sena uppgången inom bostadsmarknaden tillsammans med den industriella revolutionen och energiboomen talar för en långvarig och stigande marknad i USA.

0
0
1
12
66
Laika Consulting
1
1
77
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}