“Vår syn på östeuropeiska aktier är överlag positiv”, säger Morten Lund Ligaard.

Publicerad 1 feb 2017

Här finns Östeuropas guldägg

Attraktiva värderingar i östeuropeiska bolag
Rysslandsfonder var en av fjolårets fondvinnare. Även i år ser det positivt ut för vissa östeuropeiska marknader. Danske Invests chefsfondrådgivare Morten Lund Ligaard letar guldägg bland de forna planekonomierna.

I genomsnitt steg Rysslandsfonder med hela 67 procent i svenska kronor under 2016. 
Imponerande anpassningsförmåga 
– Jag är förvånad över hur Ryssland lyckats anpassa sig till det lägre oljepriset, sanktionerna och det faktum att valutan försvagats kraftigt de senaste åren, berättar Morten Lund Ligaard, chefsfondrådgivare för fonden Danske Invest SICAV Eastern Europe
Men allt var inte rosenrött i fjol. Den turkiska börsen – som ligger lite vid sidan av och visserligen aldrig tyngts av kommunismens tunga ok – ingår också i fondkategorin Östeuropa samt minskade i värde. Kuppförsöket i somras la tillsammans med terrordåd sordin på stämningen och börsen dök. 
Allt starkare ryska exportföretag 
Men det är framförallt Ryssland det handlar om för Morten Lund Ligaard. En svagare rubel har lett till att ryska exportbolag har kunnat flytta fram sina positioner och skapat balans i hela den ryska ekonomin. När Morten Lund Ligaard blickar framåt är han positiv. 
– Vår syn på östeuropeiska aktier är överlag positiv. Vi tror att aktierna i regionen är attraktivt värderade jämfört med aktier i mer utvecklade länder, säger Morten Lund Ligaard och fortsätter: 
– Vi bedömer att potentialen är ännu bättre om den globala ekonomin utvecklas positivt. 
Ryssland kan ha ännu mer att ge
Faktum är att när det gäller Ryssland har Morten Lund Ligaard och hans team blivit mer positivt inställda med tiden:
– Donald Trump har signalerat att han har en mer avslappnad relation till Ryssland. Det ger hopp om lättade sanktioner mot landet. Man kan också säga att risken för en åtstramning av sanktionerna minskat. 
Grundlig analys identifierar attraktiva sektorer 
Morten Lund Ligaard analyserar bland annat enskilda bolag som har stor exponering mot finanssektorn. 
– Där ser vi en positiv trend som vi räknar håller i sig även i år, slår han fast. 
I många länder är finanssektorn mycket mogen. Men inte i Östeuropa och Morten Lund Ligaard anser att förbättringspotential är mycket god. Även inom konsumtionssektorn har östeuropeiska bolag blivit mer konkurrenskraftiga. 
– Sektorn får dels stöd från att Östeuropas ökande välstånd, men också från exportsektorn, berättar Morten Lund Ligaard. 
Däremot är han mer försiktigt inställd till telekom. Sektorn är mogen och ligger därmed redan på samma nivå som i Västeuropa. 
Riskinformation:
Kom ihåg att investeringar i aktier alltid är förenat med risk och att du i värsta fall kan förlora hela ditt investerade kapital. Konsultera alltid en rådgivare innan du gör en investering, och ta reda på om en viss investering passar din investeringsprofil.