Här är förvaltaren som klarar börsturbulens som få andra 

Den senaste tiden har börsen varit svajig. Ett är säkert; om inflationen skjuter fart stundar ökad turbulens. Men oavsett vad som händer kan det vara bra att se över sitt sparande och minska risken. Här är en fond som med råge gör skäl att kallas för marknadsneutral.

 

Om börsen ska ned eller upp den närmsta tiden är ingen fråga Atlant Opportunitys förvaltare Taner Pikdöken sätter högst på agendan.

– Nej, oavsett hur marknaden går ska vi leverera en jämn och stabil avkastning och det har vi lyckats med, säger Taner Pikdöken.

Att Taner Pikdöken har fog för sitt påstående visar fondens avkastning. Den årliga snittavkastning mellan 2016 och fram till idag uppgår till 5,9 procent, vilket är över fondens långsiktiga årliga avkastningsmål. Viktigt är att denna avkastning har skett till en risk som endast är en fjärdedel av den risk Stockholmsbörsen har.

Läs mer om Atlant Opportunity

Inflationsspöket tittar fram igen…

När Taner Pikdöken blickar framåt ser han ökad inflation som en av de största riskerna. Flaskhalsar i leveranskedjor och stigande råvarupriser är två faktorer som kan elda på inflationen.

– Många företag kommer att försöka ta ut de ökade kostnaderna genom högre priser och det kommer att driva på inflationen, säger Taner Pikdöken och fortsätter:

– Samtidigt tror jag inte att de kan höja priserna fullt ut, och det kommer att slå mot börsbolagens vinster. Därför kommer vi troligen att få vinstvarningar framöver.

…men var ska pengarna placeras?

Högre inflation och lägre vinster är inte positiva nyheter för börsen. Samtidigt finns det stora aktieportföljer med uppbyggda vinster som – om börsen börjar falla – kommer att börja säljas av, vilket pressar ned marknaden ytterligare. Men frågan är var pengarna ska placeras? Fastigheter är högt värderade samtidigt som långa och korta räntor knappt ger avkastning. Här kan absolutavkastande och marknadsneutrala fonder som Atlant Opprtunity vara en del av lösningen. Stort fokus ligger på riskhantering.

– Vår förvaltning präglas av att vi både har hängslen och livrem, konstaterar Taner Pikdöken.

Har både hängslen och livrem

Med det menar han för det första att fonden alltid har en stor andel likvida medel tillgänglig. Med den kassan kan han alltid agera köpare även när marknaden är svag, vilket till exempel inträffade våren 2020 när det skedde stora utflöden ur företagsobligationsfonder. Det innebär i sin tur att Taner Pikdöken kan köpa krediter billigt.

För det andra använder fonden olika typer av derivat (optioner och terminer) som skyddsinstrument för att både sänka risken och öka hävstången mot olika underliggande marknader.

– Vi gör små justeringar hela tiden och den senaste gången börsen föll så levererade vi positiv avkastning. Historiskt så har vi gått plus under sju av nio perioder när börsen tappat mer än 10 procent.

De tredje delen i strategin stavas diversifiering. Fonden har exponering mot över 3 000 underliggande krediter.

– Om något bolag går i konkurs så märks det knappast. Oavsett om vi får en rejäl sättning på marknaden eller inte framöver så ska vi fortsätta att leverera på samma sätt som vi gjort sedan 2016.

 

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.