Publicerad 11 maj 2021

Här är de bästa svenska Småbolagsfonderna


Investerarbrevet har granskat svenska småbolagsfonders avkastning de senaste tre månaderna. Med en avkastning på drygt 22 procent toppar fondbolaget Alcur ligan med sin absolutavkastande fond Alcur Grow. 


Stockholmsbörsen har hittills i år klättrat med drygt 18 procent. Som tabellen visar har endast ett fåtal småbolagsfonder klarat av att matcha den utvecklingen. Bäst avkastning uppvisar den nystartade absolutavkastande fonden Alcur Grow som är öppen för handel månadsvis och avkastningen grundar sig på kursen den sista april.

I sitt månadsbrev skriver fondbolaget Alcur att de starkaste bidragsgivarna var Rugvista och Catella. Fondens avkastning belastades av placeringar i Idun och Kindred. I början av maj hade fonden sina största innehav i Ambea, Kindred och ISS. Enligt Alcur erbjuder fastighetsbolag ofta en stabil avkastning och fonden äger aktier i två fastighetsbolag: SBB och Nyfosa.

Övriga fonder i topplistan kommer från större fondbolag, förutom FE Småbolag. Den fonden förvaltas av Fredrik Skoglund som även förvaltar Avanza Småbolag by Skoglund.