Daniel Daboczy, vd och medgrundare av FundedByMe, anser att finansmarknaden är i stort behov av förändring.

Publicerad 1 jun 2016

FundedByMe tar in sin finansiering via egna plattformen

Crowdfundingbolag tar in kapital
På mindre än tre år har crowdfunding-fenomenet FundedByMe surfat upp som tongivande aktör i Stockholms fintech-kluster. I dagarna blev FundedByMe ett publikt bolag och för att möjliggöra fortsatt global expansion är det nu dags att ta in kapital – via den egna plattformen. Över 150 investerare har redan tecknat sig.

– FundedByMe är ett av de ledande företagen inom fintech-sektorn så gillar man fintech ska man absolut investera i FundedByMe, säger Daniel Daboczy, vd och medgrundare.  
Effektivt digitalt verktyg sammanför entreprenörer och investerare på global nivå
Så sent som i februari tackade FundedByMe nej till 22 miljoner kronor från en bank som ville köpa in sig. Bolaget har därmed skapat ett lika eftertraktat som effektivt digitalt verktyg för att på global nivå sammanföra entreprenörer och investerare. Plattformen fungerar samtidigt som en kraftfull marknadsföringsportal för de medverkande bolagens affärsidéer, men bidrar också till att medvetandegöra människor jorden runt om möjligheterna att investera i framtidens bolag. 
– Vi skapar nya investerare. Många av våra kunder har aldrig investerat tidigare. Men plötsligt blir de inbjudna att investera och då gör de det, berättar Daniel Daboczy. 
Han förklarar att FundedByMe även fungerar som ett komplement för befintliga investerare, som letar efter vad de ska välja att satsa på. 
– Idag har vi ett case från Malaysia med en dejting-app för den muslimska världen. Hur stor chans har en vanlig svensk investerare att hitta det annars, frågar Daniel Daboczy retoriskt.   
Finansiella marknader i fortsatt förändring 
FundedByMe har i dagsläget redan egen verksamhet i fyra länder och mer än 65 000 medlemmar från 177 länder. Bolaget är i sig ett exempel på hur snabbt finansmarknaden håller på att förändras, samt vilken oerhörd styrka som finns i gräsrotsfinansiering. Daniel Daboczy menar dessutom att finansmarknaden är i stort behov av förändring, samt att sätten att finansiera och hantera kapital kommer att förändras ännu mer. På längre sikt förväntar han sig därför att det egna bolaget kommer att bli mycket värdefullt. 
– Vi är bra på att lära ut, och på att demokratisera finansvärlden. Vi har förmedlat mer än 200 miljoner kronor till över 400 företag, säger Daniel Daboczy.
Bäst i Europa på att finansiera kvinnliga entreprenörer
Bland de fördelar som framhålls med FundedByMe märks att företaget anses vara bäst i Europa på att finansiera kvinnliga entreprenörer, men framförallt att bolaget helt enkelt har en svårslagen förmåga att hitta finansiering åt bolag som har svårt att snabbt få kapital på mer traditionella vägar. 
Det är uppenbart att FundedByMe har fått stort genomslag och att tempot i finansbranschen skruvas upp. Samma dag som intervjun – torsdag 19 maj – har Frontoffice, vars finansieringsrunda hos FundedByMe stängde så sent som 15 februari, tagit klivet hela vägen till börsnotering på NGM.
Läs mer om investeringsmöjligheterna i FundedByMe, nedan.