Fondsparande: Ökat sug efter Rysslandsfonder

Spararna stoppade in rejält med pengar i fonder under oktober, sammanlagt 7,7 miljarder kronor, enligt Fondbolagens förening. Efter två månader med större uttag än insättningar vände trenden för aktiefonder i oktober. Rysslandsfonder – som stigit tack vare högre råvarupriser – lockade till sig sparare.

– Efter två månader med negativt nettosparande i aktiefonder ser vi att riskaptiten är tillbaka bland de aktiva spararna. Årets populäraste aktiefondkategorier, global och Sverige, fortsätter attrahera kapital, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Noterbart för oktober är dessutom ett relativt stort nettosparande i Rysslandsfonder, som tack vare bland annat rusande råvarupriser även seglat upp i avkastningstoppen för året.

I oktober var utvecklingen på många av världens aktiemarknader positiv och Stockholmsbörsen steg med drygt 5 procent (inklusive utdelningar). Aktiefonder uppvisade ett nettoinflöde på totalt 2,6 miljarder kronor och störst var insättningarna i globalfonder och Nordamerikafonder, följt av Rysslandsfonder och Sverigefonder.

Hittills i år har merparten av nysparandet i aktiefonder tillfallit globalfonder och Sverigefonder med nettoinsättningar på 43 respektive 24 miljarder kronor.