Gustaf Sjögren förvaltar Norron Active.

Publicerad 2 maj 2017

Fondproffset: ”Konsten är att sälja, inte att köpa”

Här är aktierna med potential
Fondveteranen Gustaf Sjögren – som rattar den prisbelönade fonden Norron Active – har cashat hem på riktigt fina affärer. Han har även köpt lovande aktier.

– Jag struntar helt och hållet i allt vad index heter. 
Det säger Gustaf Sjögren som förvaltar Norron Active, en fond som förutom att den har fem stjärnor hos Morningstar, nyligen fick pris som bästa svenska aktiefond under tre år i The Lipper Fund Award
Ratar index, hittar guldkornen
Fondens så kallade active share är 65 procent, vilket innebär att den avviker kraftigt från index. Sjögren föredrar en koncentrerad portfölj på omkring 25 aktier. Med få aktier måste han alltid stå på tå. 
– Jag tvingas hela tiden ställa en ny aktie mot en som redan finns i fonden. Om den är bättre köper jag, säger han och berättar att fonden investerar i såväl mindre som större bolag. 
Brist på sängplatser lockar till investering
Scandic Hotels, Mycronic, IAR och Raysearch är exempel på relativt små bolag som han har köpt in. 
– Scandic är lågt värderat och välskött. Samtidigt råder det brist på hotellrum och hotellmarknaden är definitivt på väg upp, berättar Sjögren. 
Mycronic är underleverantör till bland annat displayindustrin och IAR utvecklar mjukvara inom IoT (internet of things). Båda bolagen är relativt högt värderade men har hög förväntad tillväxt, enligt Sjögren. Ett annat är Raysearch, som har utvecklat mjukvara för att effektivisera andvändning vid strålbehandling av cancertumörer. 
– Bolaget är sprunget ur Karolinska. Tillväxten är fantastisk och det motiverar det höga priset, berättar Sjögren. 
Kill your darlings
Volvo och Sandvik är fondens största positioner och fonden har tyngdpunkt mot verkstadssektorn. Eftersom fonden har få innehav måste en aktie säljas om en annan ska komma in. Men att sälja en aktie som man gift sig med är inte det lättaste
– Konsten är att sälja, inte att köpa. Klarar man det så kan man också leverera avkastning, slår Sjögren fast. 
Autoliv och Indutrade är två aktier som har sålts. 
– Vi är pragmatiska. När en aktie dragit iväg säljer jag och går den ned köper jag, 
– Autoliv kommer vi köpa tillbaka under året, inför 2018 då vi tror att marknaden mer tar till sig den tillväxt vi ser komma.  
Dyr börs som kan bli ännu dyrare
Samtidigt som vinsterna i stort sett stått och stampat sedan 2011, har börsen gått över 35 procent. P/E talet har dragit iväg.
– För första gången på många år ser vi nu att vinsterna revideras upp. Jag tror att börsen, som inte är billig, kommer att bli ännu dyrare, berättar Sjögren.