Svenska fondexperter ser goda utsikter inom tillväxtmarknaderna i Asien 2015.

Publicerad 19 dec 2014

Fondexperterna: Asien exklusive Japan lockar


Asien undantaget Japan är de mest spännande marknaderna för fondsparare under 2015. Det menar Sveriges fondexperter enligt rapporten Svenskt Fondexpertindex.

Asien exklusive Japan är den mest intressanta regionen på tre månaders sikt. Därefter följer Nordamerika och Sverige. Nordamerika ser också betydligt mer intressant ut jämfört med föregående år.

Det framkommer av rapporten Svenskt Fondexpertindex, SFEI, som presenterades i december. Den återkommande undersökningen är framtagen i syfte att kontinuerligt följa bedömningar hos Sveriges fondexperter och dolda makthavare med stort inflytande över den svenska fondmarknaden. 

I årets kartläggning anger fondexperterna bland annat att de är positiva i sina prognoser kring 2015. Trots toppnivåer inom vissa marknader tror de fortsatt på börsuppgångar och föredrar framförallt defensiva sektorer på kort sikt.  Många fondexperter uppger att de har viktat upp sig inom hälsosektorn samt inom konsumentrelaterade områden.

Skeptiska till Japan och vissa tillväxtregioner

0
0
1
76
408
Laika
3
1
483
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
_X-NONE_

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Mest skeptiska är experterna till Japan och tillväxtmarknaderna
i Östeuropa och Latinamerika. Experterna uttrycker bland annat oro kring geopolitisk instabilitet i Östeuropa, svaga råvarupriser som påverkar Latinamerika och reformprocesser i Japan. 

I rapporten framkommer att en värdebaserad förvaltningsstil, precis som i föregående år, bedöms vara mer attraktiv under de kommande tolv månaderna än en tillväxtförvaltning. En betydande majoritet av de tillfrågade förvaltarna tror också på ett fortsatt lågränteklimat under det närmaste året med en oförändrad styrränta i Sverige.  

Positiva marknadsutsikter inför 2015

Även ur ett längre perspektiv om tolv månader intar Asien undantaget Japan, första platsen i fondexperternas börsprognoser. Inom de flesta övriga regioner, bortsett från Östeuropa, är experterna också relativt optimistiska i sina bedömningar. Tveksamheten kring USA, som märktes för ett år sedan, tycks även den nästan helt ha utraderas.

Sammanfattningsvis är experterna positiva till utvecklingen under året. Som förklaringar anges främst förväntningar om lågräntepolitik och fortsatt återhämtning i USA, stödåtgärder från Europeiska Centralbanken samt en mer hållbar utveckling för tillväxten i Kina.


Fondexperternas rangordning för olika regioner på tre månaders sikt. Frågan ställdes okt/nov respektive år. Japan, Latinamerika, Östeuropa, Asien exkl. Japan är nya för 2014 liksom att BRIC och Asien exklusive Kina/Indien har utgått. Prognoserna för 2012 och framåt gäller tre månader, innan dess en månad.
Fondexperternas rangordning för olika branscher på tre månaders sikt. Frågan ställdes okt/nov respektive år. Industri samt energi är nya sektorer för 2014. Sektorindelningen utgår från Global Industry Classification Standard ( GICS) med ett par ihopslagningar för att få en mer lättöverskådlig bild av resultatet. Prognoserna för 2012 och framåt gäller tre månader, innan dess en månad.Fondexperternas prognos för marknadsutvecklingen fr.o.m. november 2014 t.o.m. november 2015.


Rapporten är nu publicerad och finns att beställa på www.sfei.se