Nu tror fondexperter återigen på börsen och mest tror de på den europeiska marknaden.

Publicerad 2 dec 2013

Fondexperter: Nu tror vi på börsen


Nu spirar återigen optimismen bland fondmarknadens aktörer. I en färsk undersökning framgår att svenska fondproffs tror på en stark börsutveckling nästa år – och allra mest tror de på Europa.

I slutet av november presenterades den åttonde upplagan av fondmarknadsrapporten Svenskt Fondexpertindex (SFEI). Rapporten är framtagen av Laika Counsulting på uppdrag av Storebrand/SPP och syftar till att lyfta fram åsikter hos inflytelserika makthavare inom fondbranschen. I kartläggningen har svenska fondproffs, som tillsammans kontrollerar cirka 465
miljarder kronor av svenskarnas fondkapital, intervjuats kring sina utsikter för fondmarknaden.

Europa bedöms vara den mest intressanta regionen

I årets undersökning var det intressant att notera att Europa klättrat från en bottenplacering och nu toppade rangordningslistan över intressantaste regioner. Det medan USA, som toppade förra årets lista, hamnade först på en femte plats. Även på längre sikt (12 månader) bedömdes Europa var den region som var mest intressant.  

0
0
1
32
171
Laika Consulting
1
1
202
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}


Rangordning regioner de närmaste 3 månaderna


Konsumentsektorn på frammarsch enligt experterna

Det var även intressant att notera att fondexperterna bedömde att konsumentsektorn och It-sektorn tillhörde de mest intressanta branscherna under det kommande perioden. Att konsumentbranschen får ett högt betyg kan tyda på att en del experter för tillfället ser en ljusnande bild inom världsekonomin. 

Rangordning branscher de närmaste 3 månaderna


Aktiva förvaltare väljer att särskilja sig från index

I Svenskt Fondexpertindex framkom också att allt fler aktiva förvaltare väljer att särskilja sig från sina jämförelseindex på grund av den ökande konkurrensen från passiva fonder. Trots det menade vissa av fondexperterna att det fortfarande finns stora likheter inom fondutbudet på marknaden. Fondexperterna uppgav också att de har märkt av en fortsatt konsolidering på fondmarknaden med en utslagning av
mindre fonder och förvaltare. 

Fondexperters fördelning av fondtyper och förvaltningsstilar

 

Hållbara investeringar viktigt i framtiden

Över 70 procent av fondexperterna uppgav i rapporten att de tror att hållbara investeringar kommer att bli allt viktigare framöver. I undersökningen framkom att många förvaltare, trots ett relativt svalt intresse från media och kunder, fortsätter att prioritera sitt arbete kring att hitta ansvarsfulla bolag. Det är framförallt den institutionella marknaden som står för efterfrågan av ansvarsfulla investeringar, och denna marknad är stabil tack vare investeringspolicyer med krav inom hållbara investeringar 

Fondexperter tror att hållbara investeringar kommer bli viktigare


Nya förutsättningar på marknaden

Volatiliteten har enligt experterna nu kommit ner till en relativt låg nivå med undantag för enstaka korta
perioder eller ”spikar” som anses inträffa oftare än tidigare. Nästan hälften av de aktörer som medverkade i undersökningen uppgav att de har lanserat någon typ av fond eller annan produkt som är utformad för att erbjuda investering med låg volatilitet under de senaste tre åren. Fondexperterna manar ändå till en viss försiktighet kring att använda lågvolatilitetsprodukter som en universallösning för högre avkastning baserat på historiska data. 


Fondexperters svar på frågan om de har lanserat någon lågvolatilitetsprodukt under året.


Ta del av hela rapporten på
www.sfei.se

Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.
Svenskt bolag stöper om industrin med grön gas


”Vi är nära nu”.

Med flera internationella kontakter och en unik och patenterad teknik att producera miljövänlig energigas står svenska Cortus Energy redo att möta en snabbt växande marknad. Bolaget räknar med två inkomstbringande affärer redan i år.
MEDVERKA – Varje månad har vi över 100 000 läsare bestående av institutionella placerare, större investerare och småsparare.

Vill du synas i investerarbrevet? 

Vill du medverka kontakta [email protected]

NYHETSBREV

Prenumerera på Investerarbrevet

Investerarbrevet kommer ut en gång i månaden och varje nummer är fullmatat med placeringstips. Vi skriver om fonder, emissioner och annan information som investeraren har nytta av.

Prenumera

INVESTERARBREVET PRODUCERAS AV 

Laika Consulting AB

Huvudkontor:  Birger Jarlsgatan 41A   ·   111 45 Stockholm 

E-post: [email protected]

© Copyright 2019 Laika Consulting    Om cookies    Sitemap

Följ oss gärna på sociala medier

INFORMATION

Investerarbrevet är ett nyhetsbrev som produceras av Laika Consulting AB, ett kommunikations- och marknadsföringsföretag inom finansbranschen som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Laika tillhandahåller ingen egen investeringsrådgivning till kunder och mottager och förmedlar inga investeringsorder. Laika fungerar istället som en länk och förmedlare av kundkontakter mellan individer, organisationer och företag som vill investera i värdepapper och de bolag som tillhandahåller värdepapper. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde. För närmare information om Laika och vår verksamhet vänligen besök vår hemsida www.laika.se. Läs om hur Laika Consulting behandlar personuppgifter här.

https://www.investerarbrevet.se/static/scripts/main.js?v=1592206310

//s7.addthis.com/js/300/addthis_widget.js#pubid=ra-506afe4b01ed43ed