Publicerad 2 november 2020

Fonden som hittar vinnarna inom eSport


eSport växer så det knakar. Det är något som AIFM-Capitals nystartade eSport fund ska dra nytta av. Den aktivt förvaltade fonden är en satsning av den framgångsrika förvaltaren Stefan Westin. Läs om hans strategi och vilka bolag som han anser vara  vinnare i branschen.


eSport är en bransch som andas optimism och som drivs av snabbfotade teknikbolag med ljusa framtidsutsikter. Bolagen är både rena eSportbolag och spelutvecklare, men även underleverantörer till nämnda bolag.

Läs mer om fonden här!

Gedigen erfarenhet

Den ansvarige förvaltaren Stefan Westin har över 30 år av erfarenhet från investeringar, både internationellt och nationellt. Sedan 2017 har han analyserat eSport- och gamingbolag och sedan 2019 förvaltat eSport. Det senaste året har han uppnått en avkastning på ca 50 procent och han har stor tilltro till branschen.

– Idéen med en fond inriktad mot eSport har funnits under en tid. Det som gör eSport så intressant är att tillväxten som finns ger det här segmentet fantastiskt spännande förutsättningar, berättar Stefan Westin, förvaltare eSports fund.

En bransch med potential

Marknaden för eSport har växt väldigt mycket på senare år och förväntas se en fortsatt god tillväxt under många år framöver. Enligt en undersökning från Newzoo som publicerades i oktober 2020 förväntas omsättningstillväxten inom eSporten uppgå till i genomsnitt 15,5 procent per år fram till 2023. 

– Tittar vi på möjligheterna som finns med antalet åskådare och intäktskällor inom de här sporterna, är det en extrem potential med växande efterfrågan. Det finns exempelvis både medierättigheter, annonsering och försäljning av tillhörande varor (merchandise) som ger stora intäkter, förklarar Westin och fortsätter:

– Många annonsörer övergår också från traditionell sport till eSport. I dagsläget är det till exempel bara fotbolls-VM och amerikanska Super bowl som har fler åskådare än dataspelet League of Legends.

När det kommer till demografin för de personer som spelar spel, antingen på dator eller i mobil, finns det statistik från Newzoo som visar en intressant bild. 17 procent av dessa utgörs av personer i åldrarna 46-66 år, och inom den gruppen är det hela 10 procent som är över 50 år. 

– Just demografin och hur många äldre spelare som finns är något som fascinerar mig, men som samtidigt visar på vilket starkt intresse det finns för just spelande, säger Westin.

Noggrann strategi med tillväxtfokus

När eSports fund väljer ut investeringsobjekt är det en noggrann process. Antalet bolag i fonden ska vara mellan 25-30 stycken, där samtliga bolag ska nå upp till en rad av kriterier. 

– Först och främst baserar vi våra val av bolag på en hög övertygelse om att bolagen har en gynnsam framtid med goda tillväxtmöjligheter. Vi tittar på allt ifrån tillväxt, ledning, finansiell hälsa, marknad och värdering, men vi är också noggranna med att det ska vara breda bolag med rätt produktportföljer, förklarar Westin, och fortsätter: 

– Det svåra är inte bara att välja rätt bolag, utan även att välja bort bolag.

Investeringsprocessen följer en gedigen agenda där bolag väljs ut i tre steg. I ett första steg väljs en stor mängd bolag ut globalt, för att ta reda på vilka som bäst passar in i strategin. Efter detta görs en genomgång av de potentiella bolagen, för att sedan mynna ut i en grundlig analys av de bolag som återstår. Detta ska leda till att fonden hittar de bolagen med bäst förutsättningar för lönsam tillväxt. 

– Alla delar i vår genomgång samspelar. Det är viktigt att bolagen blir en bra mix av eSport-bolag, underleverantörer och spelutvecklare. Några bra exempel på bolag som uppfyller våra kriterier är Stillfront, Embracer och Ubisoft, som alla passar in i vår strategi. Trots att den här typen av bolag har utvecklats oerhört starkt på börsen, tycker vi att den underliggande tillväxten i branschen ger stöd åt de högre värderingarna, avslutar Westin.

Är du intresserad av att läsa mer om eSport fund? Anmäl ditt intresse här!


Faktaruta eSport fund

Lansering: 16 oktober 2020
Risk: 6 av 7
Ansvarigt fondbolag: AIFM-Capital
Förvaltare: Stefan Westin

Läs mer om hur du investerar i eSports fund här!Denna artikel är information från Laika Consultings kund. Artiklar i Investerarbrevet skall tolkas som marknadsföring. Alla investeringar innebär risk och satsat kapital kan helt gå förlorat i värde.