Fondexperten Walter Nuñez tror på en återhämtning inom Europa 2015.

Publicerad 9 dec 2014

Fondanalytikern: Europa kan bli en bra plats för investerare 2015


Europa är en intressant marknad för placerare på kort sikt. På längre sikt är det istället tillväxtmarknader med en växande befolkning som lockar. Det menar Söderberg & Partners produktanalyschef Walter Nuñez.

Fondexperten Walter Nuñez tror fortsatt på aktier inför 2015. Han menar att tillgångslaget är attraktivt inte minst i förhållande till många andra tillgångsslag som i lågränteklimatet visar små avkastningsmöjligheter. När det gäller regioner menar Walter Nuñez att fondsparare bör hålla ögonen på Europa och att förhoppningarna om en kommande återhämtning hittills inte har infriats.

– Vi behåller en positiv syn till Europa med en tro om att återhämtningen kommer att utkristallisera sig inom kort. Det är just nu vårt starkaste “bet” att Europa kan komma att bli en bra plats för investerare under 2015.

Walter Nuñez menar att många områden som resulterat i oro för världsekonomin under 2014 troligen kommer fortsätta att bjuda på utmaningar för investerare. Politiska bitar väntas fortsatt vara stökiga och råvarumarknaden kan bjuda på en skakig resa även under nästa år.

– Under året har vi bland annat upplevt konflikter i Mellanöstern, Ukraina och Ryssland samt det svåra Ebolautbrott i Afrika. Det har bidragit till sjunkande råvarupriser och påverkat en mängd industrier och marknader. Ingenting tyder på att det kommer bli mindre osäkert under 2015 och investerare bör förbereda sig på detta, konstaterar Walter Nuñez

“Förr eller senare kommer Afrika – och det med besked “
Investerare som söker avkastning med ett längre perspektiv bör enligt Walter Nuñez titta på tillväxtregioner med en ung och växande befolkning. Asien exklusive Japan är den marknad där analytikern ser störst potential men även utvecklingen Afrika kan på sikt komma att bli intressant.

– En generell trend är att investerare bör kika på befolkningstäta regioner med en växande medelklass och där befolkningen inte är lika gammal som i västvärlden. På väldigt lång sikt är även Afrika intressant. Det kommer att bli Afrikas tur någon gång och förmodligen under kommande decennium. Marknaderna innebär vissa risker men har potential att fullkomligt explodera, säger Walter Nuñez.

Som småsparare finns det få möjligheter i Östeuropa enligt Walter Nuñez. Regionen bjuder både på militär och politisk oro och ett fåtal makthavare och deras utspel är avgörande för den framtida utvecklingen. Walter Nuñez menar också att osäkerhet finns i Japan som genomför olika finanspolitiska expriment och där befolkningsutvecklingen går åt motsatt i jämförelse med många tillväxtmarknader.

Cykliska sektorer att föredra inom Europa

När det gäller olika branscher tror Walter Nuñez främst på cykliska sektorer inom Europa. Det eftersom dessa områden tenderar att snabbast följa med upp vid ett eventuellt uppsving på marknaden. Inom tillväxtmarknaderna menar han att konsumtionsrelaterade branscher gynnas av den växande befolkningen, men tillägger att både defensiva och cykliska branscher väntas dra nytta av utvecklingen på lång sikt.

– Sammanfattningsvis ser vi potential inom tillväxtmarknaderna på lång sikt och inför det kommande året är vi även positiva till utvecklingen i Nordamerika. Vi tror också att Europa kommer bjuda på intressanta möjligheter för investerare under 2015.