Torgny Prior, till vänster, och PO Nilsson, till höger, är den dynamiska duon bakom varumärket PriorNilsson.

Publicerad 1 mar 2017

Fond: Så tar du rygg på en vinnare

Prisbelönt förvaltare tipsar om aktier
Fondbolaget PriorNilsson har minst sagt medvind. Alla fonder har fått pris. I en intervju med Investerarbrevet berättar stjärnförvaltaren om vilka bolag han placerar i. Och var minorna finns. Dessutom har en ny fond lanserats.

PO Nilsson är en av förvaltarna bakom fonden Sverige Aktiv, en fond som Privata Affärer utsåg till bästa Sverigefond 2016. 
– Vi tror att det är cykliska bolag man ska ha, säger PO Nilsson som tillsammans med Torgny Prior förvaltar fyra fonder: två aktiefonder och två hedgefonder.
Starkare konjunktur talar för cykliska aktier
Att han föredrar just cykliska aktier beror bland annat på att konjunkturen växer sig allt starkare, vilket makrodata visar. Men PO Nilsson lägger även örat mot rälsen på fler sätt. 
– Vi pratar ofta med företagsledningar och även då märker vi att de ser mycket ljust på orderingången. Och den trenden har växt sig allt starkare sedan Trump vann, säger han. 
Lågt värderade aktier lockar 
Sverige Aktiv placerar i stora bolag och har relativt få innehav, omkring 25. Med få bolag i portföljen har förvaltarna bättre koll – och risken sänks – resonerar Torgny Prior. Volvo och Sandvik är två av de aktier som han tror har mer att ge. 
– Sandvik har en uppsida på 15 till 20 procent och även Volvo kan stiga betydligt. Båda är välskötta och det finns definitivt utrymme för positiva överraskningar, slår han fast. 
Ser inte skogen för alla hygienprodukter 
SCA är ett bolag som relativt nyligen kom in i fonden när kursen var tillfälligt nedpressad. SCA kommer att särnotera sitt skogsbolag som har 2 miljoner hektar skog. Därmed kommer det att finnas två bolag: ett som sysslar med hygienartiklar och ett bolag med den reala tillgången skog som innehav. 
– Skog och hygienartiklar lockar olika investerarkollektiv. Just därför är det mycket bra att särnotera skogsbolaget. Var för sig kommer marknaden att värdera bolagen högre än dagens SCA, säger Torgny Prior. 
Duktiga på att öka teknikinnehållet
Securitas – som inte är ett cykliskt bolag – är också högintressant, anser PO Nilsson. Även om tillväxten är god så är det ett annat faktum som lockar. 
– De är riktigt duktiga på att öka teknikinnehållet i sina tjänster. Aktien är inte dyr och den kan mycket väl stiga med 20 till 30 procent, säger han. 
Att PrioNilssons fonder gått bra beror också på att de har lyckats undvika surdegar som Telia, H&M och Ericsson. Framöver är han skeptiskt inställd till räntekänsliga aktier, som till exempel D. Carnegie. Men även Assa Abloy kan få svårt att utvecklas väl den närmaste tiden. 
Startar ny modellbaserad fond
Nyligen startade PriorNilsson sin femte fond: PriorNilsson Smart Global, en modellbaserad globalfond. Modellen innebär att man placerar i stabila pålitliga globala bolag som under en lång period, 15 år, har uppvisat stigande utdelningar. 
Förvaltaren Martin Lindqvist har testkört strategin mellan åren 2000 och 2015, se diagram nedan. Jämfört med indexet MSCI World har strategin under den perioden levererat en överavkastning på 240 procentenheter. 
– Historien visar att strategin är extra bra på att bevara kapital under nedgångsperioder, som till exempel under finans- och Greklandkrisen, berättar Martin Lindqvist. 
Dessutom är utdelningar viktigt för totalavkastningen. 
– Sedan 1926 har utdelningar stått för 40 procent av avkastningen i indexet S&P 500, berättar han. 
Eftersom fonden är modellbaserad är förvaltningsavgiften låg, 0,8 procent. Kvantitativa strategier, som ibland kallas modellbaserade, benämns även Smart Beta och därför heter fonden Smart Global. 
PriorNilsson har genomfört en s.k. ”backtesting” av teoretisk
avkastning strategin från år 2000 till 2015. Det handlar således inte om att fonden har haft denna utveckling utan det
är en datorsimulering.

Källa:
PriorNilssonPriorNilsson har genomfört en s.k. ”backtesting” av teoretisk
avkastning strategin från år 2000 till 2015. Det handlar således inte om att fonden har haft denna utveckling utan det
är en datorsimulering.

Källa:
PriorNilsson

  • Fakta: Guldprisad förvaltare
  • • Privata Affärer utsåg Prior Nilsson till årets Fondbolag 2016. Dessutom korades fonderna Sverige Aktiv och hedgefonden Idea till bästa Sverige- respektive globalfond. 
  • • Fondmarknaden.se utsåg fonden Yield till bästa hedgefond och Realinvest till bästa Sverigefond.