John Surplice (på bild) förvaltar Invescos Pan European Focus Equity Fund tillsammans med Martin Walker.

Publicerad 2 mar 2017

Fokus på långsiktiga fundamenta har gett en fördel

Framgångsrik aktiv förvaltning
När politisk oro lägger sordin på det europeiska börshumöret är det viktigt att komma ihåg att det i grunden alltid är de fundamentala faktorerna som avgör värderingen av ett bolag. Det är när denna insikt tillåts vara vägledande som aktiv portföljförvaltning kan vara verkligt framgångsrik.

– När marknaden kan reagera på kort sikt medan vi placerar på lång sikt skulle det kunna vara ett problem. Men genom att fokusera på fundamentala faktorer kan vi få  långsiktigt positiv avkastning även om ett enskilt kvartal kan vara negativt.

96

Normal
0

21

false
false
false

SV
X-NONE
X-NON

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Calibri;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Det säger John Surplice, som tillsammans med Martin Walker förvaltar den internationella kapitalförvaltaren Invescos europafond – Pan European Focus Equity Fund. Han poängterar att även om politisk oro kan påverka marknaden under korta perioder så är det alltid fundamentala faktorer som avgör den långsiktiga utvecklingen. Det långsiktiga perspektivet har uppenbarligen varit framgångsrikt då fonden under de senaste fem åren har uppvisat en sammanlagd avkastning, den 31 januari 2017, på 93,84 procent,  33,88 procentenheter över benchmark (MSCI Europe).
Eurokrisen resulterade i investeringsmöjligheter 
– Till exempel, under eurokrisen, var det många företags aktier som handlades under deras verkliga värde. För de av oss som fokuserar på värdedriven förvaltning gav det många goda investeringsmöjligheter, säger John Surplice, som har varit ansvarig för fondens förvaltning sedan 2011.
Invesco Pan European Focus Equity Fund är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i europeiska aktier. Fondens placeringar har inga restriktioner vad gäller exempelvis högsta tillåtna koncentration i ett land eller en sektor.
– Vi har en flexibel investeringsfilosofi som gör att vi vid specifika tillfällen använder alla tillgängliga möjligheter oavsett marknad eller bransch, säger Surplice.
– Vi gör regelbundna systematiska analyser av nästan 1 000 olika företag. De så kallade key factors som vi tittar på inkluderar siffror och information både för det individuella företaget och för den marknad som företaget verkar i. Efter att vi har gjort analyserna tar vi ett gemensamt beslut om huruvida vi skall investera i ett specifikt bolag eller inte, fortsätter Surplice.
 Under perioden 2011-2013 var fonden överviktad mot Storbritannien relativt benchmark som en följd av att vi spelade på temat återhämtning av konsumtionen i Storbritannien. Vi är mer försiktiga i efterdyningarna av Brexit; fonden är för närvarande underviktad mot Storbritannien i förhållande till benchmark. 

Stark tro på 2017
Vad tror du om det kommande börsåret?     

 Vi tror att 2017 kommer se en återkomst av robust intäktstillväxt på marknadsnivå, vilket bör tillhandahålla en positiv bakgrund för aktiemarknaden. Men, vi kan säkerligen se viss turbulens under det första kvartalet som en följd av osäkerheten som de olika valen i Europa kan orsaka. 

Även om John Surplice och hans team fokuserar på mer långsiktiga fundamentala värderingar så tror han att det under vissa perioder inte går att helt ignorera andra faktorer, som exempelvis politisk villervalla.
 
 Vi tror på behovet av en normalisering av räntor och penningpolitik i Europa då tillväxten har normaliserat och deflationsoron är överspelad, men vi ser att det sannolikt blir en händelse på medellång (2018+) sikt. 
Det är också positiva tillväxtscenarier som gör att Invesco Pan European Focus Equity Fund är överviktad i energi och vissa råvaror. Men fondens största övervikt är i finans, och inom den i första hand banker.
– Vi ser potential i europeiska banker, och det gäller också sydeuropeiska banker, säger Surplice.

Viktig information:
Detta dokument är endast till för investerare i Sverige (dela inte ut det på andra orter).
Källa: Invesco 3 March 2017
Värdet på investeringar och inkomster kan fluktuera (vilket till viss del kan bero på växelkursförändringar) och investerare kanske inte får tillbaka hela beloppet som investerades.
 
Tidigare avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Vi rekommenderar att du läser den senaste versionen av Basfakta för investerare med relevant fond- och andelsklass-specifik information, det senaste prospektet samt hel- eller delårsrapporter för mer information om våra fonder, inklusive information om fondspecifika risker. Inget av innehållet i denna artikel/presentation utgör investeringsrådgivning.
Distributionen och erbjudandet av fonden/fonderna eller dess/deras andelsklasser kan i vissa jurisdiktioner begränsas enligt lag. Personer som kommer i besittning av detta dokument, är skyldiga att informera sig om, och följa, eventuella restriktioner. Detta dokument utgör inte ett erbjudande, eller uppmaning av någon, i någon jurisdiktion där sådant erbjudande eller sådan överlåtelse är otillåten.
 Personer som är intresserade av att förvärva fonden/fonderna, ska informera sig om (i) de rättsliga krav som gäller i det land där de är medborgare, bosatta, deras vanliga vistelseort eller hemvist; (ii) eventuella valutakontroller och (iii) eventuella skattekonsekvenser.
Fonden/fonderna finns endast i jurisdiktioner där marknadsföring och försäljning av fonden/fonderna är tillåten.
Ytterligare information om våra produkter kan fås via nedanstående
kontaktuppgifter.
Utfärdat i Sverige av Invesco Asset Management SA (Frankrike), Den filialen, Stureplan 4c, 4:e våningen, 114 35 Stockholm, Sverige.