“Vi tror på bolag som Balder, Hufvudstaden och Kungsleden”, säger Inge Knutsson, chefsförvaltare för IKC Sverige Flexibel.

Publicerad 2 nov 2015

”Fastighetsbolag har ännu inte dragit full nytta av de låga räntorna”

Rätt allokering gav resultat
Börsturbulensen har lett till att allt fler investerar i blandfonder. Men långt ifrån alla blandfonder har lyckats leverera bra avkastning. En fond som har gått bra är IKC Sverige Flexibel som nyligen även fick fem stjärnor av Morningstar.

En viktig poäng med blandfonder är att de ska vikta om mellan aktier och räntor för att skapa bra avkastning. I år ligger genomsnittet för svenska blandfonder på 4,5 procent* men spridningen är stor. I topp ligger IKC Sverige Flexibel. Fonden har ökat i värde med drygt 20,9 procent och den har slagit sitt index varje år sedan starten för sex år sedan. I oktober gav Morningstar fonden högsta betyg, fem stjärnor. 

– Vi arbetar konsekvent med en omfattande omvärldsanalys och det arbetet är en viktig förklaring till fondens goda utveckling. Anledningen är att svenska bolag är beroende av den globala utvecklingen, säger Inge Knutsson, chefsförvaltare för IKC Sverige Flexibel. 

Omvärldsanalysen reder ut frågeställningar som exempelvis vart den globala ekonomin är på väg, tillväxten i olika regioner, trender och värderingar. Att fonden har utvecklats bra i år beror till stor del på just omvärldsbevakningen. Fonden hade mycket placerat på aktiemarknaden under årets första månader och minskade aktiedelen till omkring 50 procent under sommaren. 

– Omvärldsanalysen visade att aktiemarknaden skulle gå bra under årets första månader. ECB:s stimulanspaket samt att vi inte trodde på en amerikansk styrräntehöjning var två faktorer som talade för det, berättar Inge Knutsson. 

Djupdykning i statistik gav resultat

Under sommaren såg Inge Knutsson och hans analytiker tydliga tecken på att ekonomin mattades av. I omvärldsanalysen gräver IKC:s analytiker djupt. De analyserar till exempel fraktvolymerna på järnväg och lastbil i viktiga länder och även handeln mellan olika regioner, till exempel den mellan USA och Asien. 

– Dessutom såg vi att statliga investeringsfonder som norska oljefonden och Saudiarabiens sålde svenska aktier för att kompensera för det låga oljepriset. Därför minskade vi andelen aktier till omkring 50 procent, säger han. 

Svenska fastighetsbolag har mer att ge 

Under hösten – i samband med nedgångarna på aktiemarknaderna – ökade Inge Knutsson aktiedelen igen. Det låga ränteläget är en viktig trend som driver marknaden. 

– Fastighetsbolag har ännu inte dragit full nytta av de låga räntorna. Vi tror på bolag som Balder, Hufvudstaden och Kungsleden. 

Securitas och Loomis är två andra bolag som Inge Knutsson tror på. Förutom att bolagen är välskötta gynnas de av ökad efterfrågan på säkerhet. H&M är en annan favorit. 

– Bolagets varumärke är mycket starkt och nya butiker öppnas kontinuerligt. I Asien ses H&M som exklusivt och i till exempel Filippinerna har bolaget fyra butiker varav ett varuhus har en miljon besökare om dagen, säger han. 

Försiktig med verkstadsbolag

Kinas ekonomi håller på att ställas om från att vara investeringsdriven till att bli mer konsumtionsdriven. Denna trend påverkar även svenska börsbolag. Därför minskade Inge Knutsson fondens placeringar i verkstadsbolag med 70 procent under sommaren. 

– Vi är pessimistiska till exportberoende företag, i synnerhet verkstadsbolag, även om undantag finns. De påverkas dels negativt av att Kina ställer om sin ekonomi, dels av en något svagare global konjunktur. 

I skrivande stund har fonden omkring 85 procent placerat i aktier, sju procent i räntor och resten i kassa. Den fördelningen speglar en positiv syn på aktieplaceringar. Inge Knutsson anser dock att den svenska börsen kommer att vara volatil framöver, men att det öppnar för bra placeringsmöjligheter för fonder som arbetar med stock picking. Inge Knutsson förvaltar även fonden IKC Filippinerna på plats i Manilla. Där befann han sig när nyheten om att Autolivs japanska konkurrent Takata hade bluffat om sina krockkuddar släpptes. 

– Jag hade ett informationsförsprång och vi köpte snabbt aktier i Autoliv. Det var en riktigt bra affär. Nu följer vi en rad intressanta bolag som vi kommer att köpa så fort rätt tillfälle ges, avslutar Inge Karlsson. 

  • Fakta: IKC Sverige Flexibel
  • IKC Sverige Flexibel är en aktivt förvaltad blandfond som placerar både i aktier och räntepapper. Fördelningen mellan aktier och räntor kan variera mellan 0-100 procent beroende på marknadsläget.
  • Förvaltningsavgift: 1,20 procent
  • Fonden är bl.a. tillgänglig för köp hos Avanza, Nordnet och Pensionsmyndigheten.

* Källa: Morningstar 2015-10-27

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du som investerar får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du tar del av varje fonds faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser som finns på vår hemsida www.ikcfonder.se