Fondens starka utveckling visar att Odin-modellen fungerar, menar Odin Fonders vd Tomas Hellströn (t.v.) här tillsammans med förvaltaren Vegard Söraunet.

Publicerad 2 dec 2015

En av de aktivaste Sverigefonderna utmanar med rejäl avgiftssänkning

Odin Sverige sänker avgiften
Odin Sverige tillhör de mest aktivt förvaltade svenska aktiefonderna, och dess avkastning om 26 procent hittills i år är hela 16 procent högre än jämförelseindex*. Nu sänker fonden avgiften från 2,0 till 1,2 procent och vässar därmed sitt erbjudande ordentligt.

Odin Fonder är ett nordiskt fondbolag som grundades år 1990, och bolagets Sverigefond startades 1994. Genom att använda en aktiv värdebaserad strategi har förvaltarna lyckats skapa stora värden under årens lopp, och den som investerade 100 000 kr i fonden vid starten har fått se sitt kapital växa till 3,1 miljoner kr idag. Motsvarande siffra för en indexplacering är 1 miljon kr, vilket visar på möjligheterna med verkligt aktiv förvaltning.* 

– Fondens starka utveckling sedan starten visar att vår värdebaserade förvaltningsmodell, som vi kallar Odin-modellen, verkligen fungerar över tid. Det har gjort vårt erbjudande konkurrenskraftigt trots att vi har haft en relativt hög förvaltningsavgift om 2,0 procent ända sedan 90-talet. När vi nu sänker avgiften till förhållandevis låga 1,2 procent så skapar vi ett mycket attraktivt erbjudande som vi hoppas blir uppskattat av våra kunder, berättar Odin Fonders vd Tomas Hellström.

Koncentrerad portfölj med kvalitetsbolag

Det har varit en del diskussion de senaste åren om aktiva fonder som i själva verket har legat nära sitt jämförelseindex, och Odin Fonder ser gärna att branschen sätter fokus på vad kunderna faktiskt får för pengarna. En av de viktigaste egenskaper hos Odin Sverige är just förvaltarens frihet att hitta de allra bästa möjligheterna på den svenska börsen, och fonden har en så kallad active share om cirka 80 procent vilket visar att fonden är en av de mer aktiva Sverigefonderna på marknaden. 

– Vi har en koncentrerad portfölj om 29 innehav i dagsläget, och vi behåller varje innehav i genomsnitt 3-5 år. Fokus ligger på att hitta attraktivt prissatta kvalitetsbolag som har en hög avkastning på det egna kapitalet, och vi ser gärna att de är verksamma inom en bransch eller nisch där det finns höga inträdesbarriärer som minskar risken för prispress, säger Vegard Søraunet som är fondens ansvarige förvaltare.

Som exempel på bolag med stor kontroll över sin prissättning nämner Vegard Søraunet låstillverkaren ASSA ABLOY och industribolaget Atlas Copco som bland annat tillverkar kompressorer som garanterar luftförsörjningen till storskaliga produktionsanläggningar.

– Både lås och kompressorer utgör en liten del av totalkostnaden för ett hus respektive en fabrik, men samtidigt är de nyckelkomponenter som ger upphov till stora kostnader om de inte fungerar tillfredsställande. För att undvika inbrott eller produktionsbortfall är det ofta ett enkelt val att betala lite mer för hög kvalitet, och då kan tillverkarna säkerställa en god vinstmarginal som i slutändan kommer aktieägarna till del.

De bästa möjligheterna oavsett bolagsstorlek

En annan egenskap hos Odin Sverige som särskiljer fonden från många konkurrenter är att den inte fokuserar på antingen små eller stora bolag. Det ger möjlighet att hitta de bästa bolagen från ett större urval vilket Vegard Søraunet ser som fördel då den svenska börsen är ett relativt litet univers i ett globalt perspektiv.

– Jag har en bakgrund som förvaltare av Odins globalfond, en fond som utsågs till bästa globalfond av Privata affärer 2012. Då hade vi ett mycket större antal bolag att välja mellan, så jag är van vid detta och ser det som fullt naturligt att inte begränsa sig till antingen små eller stora bolag på den betydligt mindre svenska marknaden. Jag märker även av att kunderna ser positivt på att vi tar ett helhetsgrepp på den svenska börsen.

Han tror att många fonder väljer att begränsa sig på grund av att jämförelsesajter som Morningstar inte har någon allcap-kategori utan endast small eller large cap. Det gör att Odin Sverige hamnar i småbolagskategorin trots att andelen storbolag är närmare 50 procent.

– Det här blir lite missvisande för oss då vår sammansättning ger oss en lägre risknivå än en ren småbolagsfond. Vi ser det dock inte som ett alternativ att anpassa oss efter de kategorier som finns utan hoppas istället att Morningstar med flera uppdaterar sina system i framtiden, säger Vegard Søraunet.

Fokus på hållbarhet ger god riskhantering 

Det märks att Odin Fonder ser sig själv som en attraktiv utmanare genom att arbeta med en väl genomtänkt förvaltningsmodell. Och bolaget utvecklas löpande, bland annat inkluderar förvaltningsprocessen en hållbarhetsscreening sedan två år tillbaka.

– Vi samarbetar med ett företag som heter Sustainalytics inom det här området och har lyft in hållbarhetsaspekten som en naturlig del i bolagsanalysen. Framförallt har det visat sig vara fördelaktigt i våra riskbedömningar, då bolag som missköter sig inom hållbarhet även tenderar att missköta sig inom andra områden. Så för oss handlar det inte primärt om att utesluta bolag utan snarare att premiera de företag som visar framfötterna och därmed står bättre rustade inför framtida utmaningar, säger Tomas Hellström.

*Avkastningstal per 25/11/2015 (index refererar till fondens jämförelseindex OMXSB Cap GI)