” Vi tycker inte att investeringsvärlden borde vara så mansdominerad – särskilt inte när kvinnor gör så bra ifrån sig.”, säger Matilda Wässman på nätmäklaren DEGIRO.

Publicerad 9 mar 2016

DEGIRO satsar på kvinnliga investerare


Nederländska DEGIRO har fått upp ögonen för kvinnliga investerare. Nu erbjuder nätmäklaren 10 procent rabatt på courtaget för aktier till kvinnor.

Nederländska DEGIRO har endast varit aktiva inom den svenska marknaden i ett år och  har redan blivit utsedda till årets prispressare av Privata Affärer. Nu hoppas nätmäklaren på att fler kvinnor att bli aktiva investerare och ger 10 procent rabatt på courtaget för aktier noterade på Stockholmsbörsen under 2016.
– När vi analyserade det sista kvartalet 2015 kunde vi konstatera att våra kvinnliga kunder i genomsnitt gjort bättre ifrån sig än de manliga – men samtidigt kunde vi se att de manliga investerarna var betydligt fler, säger Matilda Wässman, Business Developer på DEGIRO, och fortsätter:
– Vi ser stor potential för kvinnor att bli mer aktiva investerare. Genom att erbjuda en rabatt till kvinnor hoppas vi på att kunna dra ett strå till stacken.
Vill omfördela männens övervägande majoritet
DEGIRO grundades i Nederländerna 2013 och har sedan starten arbetat med övertygelsen om att courtageavgifter i produkterna är av en avgörande betydelse för investerarnas resultat. DEGIRO arbetar därför för att pressa priserna och riktar sig till alla investerare – kvinnor som män – som vill nå en god avkastning genom riskspridning. 
– Vi märker att männen är en övervägande majoritet och vi ser ingen anledning till att det behöver vara på det viset – särskilt inte när kvinnor gör så bra ifrån sig. Vi har också noterat att kvinnor har en tendens att välja värdepapper med något lägre risk, de satt still i båten när det skakade under hösten, medan männen var mer benägna att vikta om sina portföljer, säger Matilda Wässman.

Hon understryker att var och en måste fatta sina investeringsbeslut baserat på de risker som finns på marknaden. Men när beslutet väl är fattat kan nätmäklaren erbjuda en uppsjö av möjligheter för kvinnor och män som letar efter placeringsalternativ.

– Vi erbjuder en intuitiv plattform med ett brett utbud av produkter till pressade avgifter. Kursdatan presenteras i realtid, vilket också innebär att handeln kan ske lika kvickt. Vi lägger också stor vikt vid säkerhet, där kunderna tillgångar skyddas genom en separat juridisk instans om något mot förmodan skulle hända DEGIRO, beskriver Matilda och sammanfattar:

– Vi hoppas och tror att det i framtiden inte ska finnas någon snedfördelning mellan könen och deras investeringsaktiviteter. Vi är övertygade om att kvinnor har mycket att tillföra aktörerna på placeringsmarknaden – både vad det gäller kunskaper och valet av produkterna i sina portföljer.
  • Om DEGIRO
  • DEGIRO är en holländsk nätmäklare som lanserades i Sverige i Januari 2015 och som idag är aktiv i 17 länder. DEGIRO ger sina kunder möjligheten till global handel till rekordlåga priser och satsar på innovativ och säker handel. DEGIRO blev utsedd till årets Prispressare av Privata Affärer under 2015. Mer information finns på hemsidan, www.degiro.se/feminvest