Som ett av de första bolagen i världen tar Stresscompany stressen till börsen.

Publicerad 3 feb 2014

De tar stressen till börsen


Helt rätt i tiden och med en moderat värdering. Till skillnad från IT-bolag som Spotify, Magine och Facebook så väljer Stresscompany att tidigt gå till börsen för att skapa tillväxt. Målet är att inom fem år ha över 50 miljoner medlemmar.

0
0
1
935
4961
Laika Consulting
41
11
5885
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

– När vi talar med samhället i stort företag, politiker och ledande samhällsinstitutioner får vi ständigt höra samma sak. Att arbeta förebyggande mot stressrelaterade sjukdomar är en av samhällets viktigaste uppgifter. Stressen är en av EU:s viktigaste folkhälsofrågor, säger Ulf Söderberg, vd och grundare av Stresscompany.

Bolaget bildades 2012 i Stockholm med affärsidén att ta en
ledande position inom hälsa online och stressrelaterade frågor. Det genom att tillhandahålla
evidensbaserade tjänster och program för självhjälp utvecklade av framstående forskare, men bland annat representanter från Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet. 

 

Stress är ett allvarligt hälsoproblem

Stress kan leda till vanliga och svåra sjukdomar som exempelvis övervikt, hjärtproblem, sömnproblem och depression. I takt med 2000-talets allvarliga teknostress, till följd av den ständiga internetuppkopplingen, har problemen kring stressrelaterade sjukdomar ökat kraftigt.

 

– Vi har hamnat i en situation där otroligt många personer lider
av vardagsstress, ångest och oro. Samhället måste börja agera och komma till rätta med problemen. Vi har med hjälp av ledande forskare tagit fram en mötesplats med självhjälpsprogram och en unik paketering som ger en stark motivation till självhjälp, förklarar
Ulf Söderberg,

 

Han berättar att bolaget under det senaste året arbetat
aktivt för att positionera företaget, bland annat genom att fokusera på affärs- och produktutveckling. Mycket vikt har legat på att
färdigställa mötesplatsen samt på att knyta an viktiga intressenter. Tjänsternas utförande, med allt från appar till funktioner för sociala medier och en välrenommerade redaktion, är nu i sitt slutskede. 

Kapitalanskaffning inför börsintroduktion

För att etablera den sociala plattformen och göra den fullt kommersiellt gångbar på den nordiska hemmamarknaden har Stresscompany för avsikt att börsnotera bolaget under våren och i samband med det säkerställa ett kapitalbehov om tio miljoner. Avsikten är att göra noteringen på Stockholmsbörsen NASDAQ OMX First North. Bolaget har även förberett etableringsplaner på marknader utanför Sverige med befintliga nätverk. 

 

– Beträffande kapitalbehovet om tio miljoner märker vi redan ett stort intresse och det räcker för att göra bolaget lönsamt på hemmamarknaden. Vi tänker ta en marknad i taget med målet att etablera oss internationellt med hjälp av plattformens skalbarhet. Bolaget har säkerställt välrenommerade ledningar och forskningsteam inom USA och Storbritannien, och är även redo för etablering på andra marknader när tiden är mogen, säger Ulf Söderberg. 

Hjälper människor till självhjälp

Anders Tengström är forskare på Karolinska Institutet och berättar att målet med självhjälpsprogrammen är att underlätta för människor att lösa problem i vardagen som på sikt riskerar att bli svårhanterliga.

 

– Vi försöker inte vara sjukvård, utan vill förebygga stressrelaterade problem. Vår forskningskunskap visar att det är möjligt genom strukturerade program. Tjänsterna ska även hjälpa människor att hitta motivation till att göra hållbara förändringar i sina liv och leva mer i enlighet med sina viljor, förklarar han. 

Flera bolag och ledande samhällsinstitutioner har redan visat stort intresse för tjänsterna, som är framtagna för att möta dagens önskemål avseende en effektiv och smidig internettjänst. Webbsidan är utvecklad av kända IT-utvecklare med fokus på ett användarvänligt gränssnitt och en snygg design.

– Tjänsten rabatteras redan från början genom att företag, institutioner och privatpersoner får tillgång till alla tjänster för en fast månadsavgift. Alla besökare blir också gratis medlemmar till en början, säger Ulf Söderberg.

Bred spridning av bolagets aktie 

Till skillnad från många andra IT-bolag har Stresscompany medvetet valt en bred spridning av bolagets aktie. Anledningen är att ledningen betraktar aktien som en folkaktie, där ägarna själva berörs av frågorna och är naturliga användare av tjänsterna. Det är också ett skäl till den förestående noteringen.

 

– Vi tror på börsen för tillväxt och vill erbjuda bolagets ägare goda avkastningsmöjligheter och likviditet i aktien, konstaterar Ulf Söderberg.

Stresscompanys huvudägare utgörs idag av flera välkända namn inom näringslivet. Ulf Söderberg har en bakgrund som serieentreprenör och är grundare av en rad framgångsrika bolag, främst inom hälsobranschen, bland annat Bringwell. Därutöver har Ulf flerårig erfarenhet som vd och styrelseordförande från olika börsbolag. Vidare har han också legat bakom en rad omstruktureringar i hälsobranschen, och var bland annat drivande i avskaffandet av apoteksmonopolet. Även Anders Uddén, tidigare ägare av succébolaget Permobil, finns bland ägarna. I övrigt har bolaget en namnkunnig styrelse och Advisory Board.


Investera i framtidens exportbolag

Bolaget har idag flera väletablerade kontakter inom industrin
och starka kontakter för att säkra lokala medieavtal. Ledningen ser också
möjligheter till strategiska förvärv och vidare samarbeten med Karolinska Institutet. Avsikten är att forskningen ska ta del av kontinuerliga avsättningar från företaget. Med bakgrund i detta ser Ulf Söderberg positivt på utsikterna
framöver:

 

– Vi har marknadstrenderna med oss, ett starkt nätverk och
en tydlig strategi kring hur vi skapar mervärden för våra kunder. Dessutom har vi en unik position genom att vara först i världen med att ta stressen till börsen. Nu vill vi att våra aktieägare ska följa med på resan, säger Ulf Söderberg.