Publicerad 1 jul 2013

Dags att titta närmare på ”The risk of success”?


Den senaste tiden har finansmarknaden präglats av en stor pessimism. Fokus har legat på orosmoment som budgetstupet i USA, en eventuell hårdlandning i Kina och skuldproblematik i Europa. Men vad händer egentligen om konjunkturen vänder uppåt? Kapitalförvaltare Legg Mason har tittat på ”risken vid framgång” och utvecklat en räntestrategi för att leverera avkastning oavsett marknadsklimat.

0
0
1
689
3654
Laika Consulting
30
8
4335
14.0

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

I början av våren kunde vi notera låga räntor i nästan alla utvecklade länder, vilket skvallrar om finansmarknadens försiktiga inställning. Fokus har den sista tiden legat på makroekonomiska faktorer som kan vara negativa för den globala ekonomin. Amanda Stitt är produktspecialist inom räntebärande strategier på kapitalförvaltaren Legg Mason. Hon berättar att farhågorna till viss del gjort att investerare vänt blicken från det faktum att marknaden faktiskt skulle kunna stå inför en vändning. 

– Sedan augusti 2011 har vi globalt sett hundratals finanspolitiska lättnader i syfte att få fart på marknaden. Det är intressant att fråga sig vad som händer om åtgärderna faktiskt får effekt? Konsekvenser av en stigande marknad är värda att beakta – i synnerhet inom räntebärande strategier, säger Amanda Stitt.  

 

Börjar vi se tecken på en vändning?

På kapitalförvaltaren Legg Mason anser man att många faktorer nu talar för förbättrade marknadsutsikter framöver. Den amerikanska marknaden visar en tillväxtnivå på omkring tre procent, undantaget den offentliga sektorn, och även inom Europa har vissa länder återfått marknadens förtroende. Kina visar också en stabilare tillväxttakt och den japanska ekonomin visar tecken på en återhämtning. 

– Den amerikanska marknaden bedöms kunna uppvisa en positiv BNP-utveckling framöver och i Europa har många ”worst case – scenarion ” kunnat uteslutas. Sammantaget börjar vi se små ljusglimtar som får oss att tänka på ” the risk of success”. Det vill säga risken att förlora avkastningsmöjligheter om konjunkturen vänder, säger Amanda Stitt. 

 

En uppåtgående marknad innebär nya utmaningar 

Amanda Stitt tror att en marknad med stigande räntor kommer medföra stora utmaningar för förvaltare med varaktiga positioner i marknaden. Dagens volatila marknadsklimat skiljer sig mycket från de långvarigt uppåtgående marknader som vi tidigare upplevt. För att verkligen kunna tjäna pengar inom räntor tror hon att det är nödvändigt att kunna ta både positiva ”långa” och negativa ”korta” positioner i marknaden. Det är också mot bakgrund av detta som Legg Mason utvecklat sin nyckelstrategi inom fonden ”Brandywine Global Fixed Income Absolute Return Fund”.

– Strategin fokuserar kring hur man skapar avkastning genom ett globalt mandat som ger möjlighet att ta både långa och korta positioner inom krediter och valutor. Strategin lanserades i april 2012 och har hittills uppvisat en avkastning på drygt tolv procent, varav en del skapats genom flexibiliteten att kunna ta negativa positioner i marknaden, konstaterar Amanda.

 

Europa kanske inte är så illa ute som marknadspriserna antyder

Portföljförvaltarna inom Legg Mason Brandywine utgår från en så kallad ”top down-strategi” där de först tittar på marknaden i sin helhet för att därefter analysera specifika makroekonomiska indikationer. När förvaltarna letar efter ränteexponeringen söker de framförallt undervärderade marknader med en positiv realavkastning som bedöms återgå till låga realräntor över tiden. Exempel på sådana länder är i dagsläget Mexiko, Italien, Sydafrika och Polen samt till viss del även Portugal och Sydkorea.

Korta positioner har förvaltarna för närvarande inom Tyskland och Frankrike. Den korta positionen i Tyskland är framförallt av värderingsskäl. 

– Potentiellt står vi inför en vändpunkt i Europa och portföljen är positionerad utifrån ”the risk of success” men med målet att generera en positiv avkastning oberoende av konjunktur, säger Amanda.

 

– Tyskland ser ok ut fundamentalt, men är dyrt. Frankrike är åt den andra sidan både dyrt och saknar väl egentligen en tydlig plan för att lyckas skapa tillväxt. Landet har inte lyckats anamma budgetåtstramningar, men heller inte valt att stimulerat ekonomin. Strukturella förändingar lyser också till stor del med sin frånvaro. Franska tioåringen handlas till en spread om 50 punkter över en motsvarig tysk obligation, medan vi menar att den borde handlas till samma nivå som i exempelvis Italien, tillägger Peter Andersson, Nordenansvarig för Legg Mason. 

Flexibel strategi skapar avkastning i portföljen

Inom strategin har Legg Masons förvaltare även möjlighet att ta korta och långa positioner inom globala valutor. Den största korta valutapositionen har förvaltarna inom den japanska yenen, som de anser är övervärderad. Förvaltarna har också korta placeringar i vissa handelsvalutor samt i schweizerfrancen och euron. Långa positioner har de inom den amerikanska dollarn samt inom valutor i länder, som exempelvis Mexiko och Polen, med ekonomier på frammarsch.

– Sammantaget är förvaltarna långa i billiga valutor som bedöms ge långsiktig och stabil värdeökning genom fundamentala förbättringar över tiden, säger Amanda Stitt.