Det går att tjäna pengar på börsen också när kurskurvorna pekat nedåt.

Publicerad 1 sep 2015

Dags att blanka fastighetsaktier?


Skakig börs och fallande aktiekurser behöver inte betyda stora förluster. Med placeringsinstrumentet Blanka tjänar du pengar när aktiekurserna faller. Nordea utökar nu dessutom sitt sortiment av Blanka så att den som inte längre tror på fastighetsaktier har ett intressant placeringsalternativ.

Kan en placerare glädjas åt att aktiebörsen går ned? Ja, absolut, och när marknaden störtdök under några dagar i slutet av augusti så var det inte alla som var förtvivlade. De som hade placeringar vars värde ökar när aktiekurserna går ned hade all anledning att glädjas.

– De som då hade negativa positioner var nog väldigt glada, säger Glenn Wigren på Nordea Markets.

Sedan omkring två år tillbaka har Nordea placeringsprodukten Blanka i sitt sortiment. En Blanka är ett värdepapper som är knuten till en aktie, men där korrelationen är den omvända; går kursen på den underliggande aktien ned så ökar värdet på blanka, och tvärtom om aktiekursen stiger. En placerare som har korta, eller negativa, positioner på aktiemarknaden har positionerat sig för en kommande nedgång, vilket i det här fallet betyder innehav av Blanka.  

– Vi såg hur omsättningen i Blanka ökade i samband med svängningarna på börsen, säger Wigren, som påpekar att det tidigare börsklimatet med stadigt stigande kurser gjorde att intresset för blankning var ganska svalt.

Ställer dagliga priser

Att blanka en aktie betyder i korthet att sälja en aktie som man inte äger, utan har lånat, med målet att senare, när aktien eller aktierna skall lämnas tillbaka, köpa tillbaka dessa till en – förhoppningsvis – lägre kurs. Blankning används när en placerare förväntar sig att kursen i en viss aktie ska gå ned. 

– Den stora fördelen med Blanka, och som skiljer den produkten från traditionell blankning, är att den kan köpas inom ramen för ett investeringsparkonto eller en kapitalförsäkring, vilket ger skattefördelar, säger Glenn Wigren.

Värdet på Blanka stiger med lika mycket som aktien faller varje dag. Löptiden på en Blanka är, precis för vad som gäller för aktier, oändlig.

I dag finns över 35 av börsens aktier att välja mellan när det gäller de underliggande aktierna. Dessutom finns en Blanka som är knuten till indexet OMXStockholm 30. Med de senaste tillskotten i Blanka-segmentet är det nu också möjligt att blanka fastighetsaktier.

– Fastighetsaktier har gått bra på börsen under en längre tid och räntorna är väldigt låga, därför finns nog många som undrar om inte priserna har nått sin topp, säger Wigren

Omsättningen i Blanka ökade också under börsturbulensen, och den som hade placerat i exempelvis en Blanka på fastighetsbolaget Fabege kunde se värdet av sitt innehav öka med över 10 procent under några dagar. 

– Fastighetsmarknaden är ju en marknad som väldigt många har en åsikt om och när vi har pratat med kunder så är det många som efterfrågat Blanka som är kopplade till fastighetsaktier, säger Wigren.