Publicerad 2 maj 2019

Atlant Fonder: ”Börsen ska ned och det har vi tagit höjd för”

För höga multiplar
Börsen är övervärderad och drivs uppåt av ett ensidigt fokus på fallande räntor. Samtidigt riskerar vinsterna att pressas. Det är inget hållbart klimat för aktier. Och just därför har Atlant Fonders chefsförvaltare minskat risken i Atlant Multi-Strategy samtidigt som han förbereder sig på en rejäl sättning.

– Ur ett fundamentalt perspektiv är marknaden alldeles för högt värderad. Anledningen till den höga värderingen är att marknaden endast ser det positiva med lägre räntor samtidigt som man negligerar anledningen till att räntorna sjunker.
 
Det säger Atlant Fonders förvaltningschef Anders Kullberg och berättar att anledningen till de sjunkande räntorna är att den ekonomiska tillväxten tappar fart.
 
– När tillväxten sjunker kan man ju inte, som man gör nu, förvänta sig att vinsterna ska öka med 5 till 10 procent per år. Det är en ekvation som helt enkelt inte går ihop, konstaterar Anders Kullberg och lägger till:
 
– Om marknaden ändå skulle ha rätt om att vinsttillväxten kommer att vara stark så ligger ju högre räntor i korten. Och det brukar pressa börsen.
 
Enögd marknad skapar problem
Ibland jämförs det nuvarande läget med situationen i spåren av finanskrisen 2008. Även då föll räntorna och börserna steg.
 
– Men det finns en väsentlig skillnad. Då fanns det goda förutsättningar för vinsttillväxt vilket det inte gör nu. Trots det värderas börsen som om man förväntar sig en fortsatt kraftig vinsttillväxt, säger Anders Kullberg och berättar att marknaden nästan alltid stirrar sig blind på en sak i taget. I dag är det de positiva effekterna med låga räntor, men det kan snabbt ändras.
 
– Om en månad kan läget vara helt annorlunda. Då kan marknaden fokusera på att det är allvarligt med låga räntor eftersom det visar att det inte finns någon tillväxtpotential.
 
Mer defensiva placeringar
Atlant Multi-Strategy är en fond-i-fond som främst placerar i Atlants egna hedgefonder. Under sina första tre år har fonden haft en bättre avkastning än övriga svenska fonder i sin kategori. Mot slutet av april minskade Anders Kullberg risken i fonden så att den har stor övervikt i marknadsneutrala fonder, vilket innebär fonder som har låg samvariation med aktie- och räntemarknaden. Därmed är målet med fonden att skapa avkastning även när börsen vänder ned.
 
Framöver håller han noga koll på utvecklingen och är redo att minska risken ytterligare.
 
– Vi vet inte när börsen vänder nedåt, men att den kommer att göra det är vi övertygade om. Fram till dess fortsätter vi att ta del av kursuppgångarna, berättar Anders Kullberg.